Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Platts, Wood Mackenzie, JP Morgan: Η επίθεση στην Aramco εξάλειψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως

S&P Platts, Wood Mackenzie, JP Morgan: Η επίθεση στην Aramco εξάλειψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως
Δύο εγκαταστάσεις της Aramco έγιναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/9/2019) στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone)
Την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβαία θα εξαλείψουν αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως εκφράζει αναλυτής S&P Global Platts.
Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramcο ισοδυναμούν με απώλεια 5,7 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής, ήτοι με το 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας
Το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Αυτό αυξάνει το risk premium, εντείνει τις πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς» δηλώνει στο CNBC η Sarah Cottle από την S&P Global Platts και συμπληρώνει «αυτό το περιστατικό εξαλείφει αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή του κόσμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wood Mackenzie.
«Αυτή η επίθεση έχει πραγματικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η απώλεια 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να καλυφθούν για πολύ από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα και την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα από τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ» εκτιμά ο Alan Gelder από τη Wood Mackenzie.
«Ένα γεωπολιτικό risk premium θα επιστρέψει στις τιμές του πετρελαίου» αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Leon Goldfeld από τη JP Morgan Asset Management, οι τιμές των futures του πετρελαίου έως τα μέλη του 2020 υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα risk premium στην αγορά.
«Κάποιος θα υπέθετε ότι οποιαδήποτε απώλεια θα καλυφθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Αλλά ακόμα και τότε, η τιμή έχει ενισχυθεί, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 6%-7% και όχι το 10% που βλέπουμε στη spot αγορά.
Κατά συνέπεια υπάρχει ένα risk premium στις αγορές» δηλώνει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/9/2019) στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης