Τελευταία Νέα
Πολιτική

Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις - Στόχος η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις - Στόχος η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt
«Η Αθήνα πατάει γκάζι στις καθυστερημένες ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, όπου τονίζεται ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας (σσ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) θέλει να αρχίσει με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη βούληση της νέας κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις».

Η ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος» θα λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του.
«Το κράτος ελέγχει το 55% των μετοχών.
Το 40% έχει η AviAlliance, που στηρίζεται από το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments.
Το υπόλοιπο 5% των μετοχών ανήκει στον ελληνικό όμιλο Κοπελούζου» αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα από την πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος μπορούν να φτάσουν το 1 με 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν μνημονιακή δέσμευση και θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί.
Ωστόσο «καθυστέρησε λόγω της διαφωνίας για τη διανομή των εδρών στο διοικητικό συμβούλιο.
Πίσω από αυτό ήταν η επιθυμία του Αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο έλεγχος της εταιρείας να παραμείνει στο κράτος».
Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο οι υφιστάμενοι μέτοχοι αλλά και ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, που έχει καταθέσει προσφορά και το 2014 για τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά έχασε από τη Fraport.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την πώληση πριν το τέλος του έτους ή το αργότερα στις αρχές του 2020, κάτι που θα αποτελέσει καλό οιωνό και για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις και projects, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, η πώληση πακέτου μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΔΗΕ.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης