Με ΔΕΗ +5% και Alpha +2,5%, ανοδικά το ΧΑ +1,24% στις 872 μον. με μείωση short στην Εθνική - Στο επίκεντρο APS και FED - Σε ιστορικό χαμηλά τα ομόλογα στο 1,38%

Με ΔΕΗ +5% και Alpha +2,5%, ανοδικά το ΧΑ +1,24% στις 872 μον. με μείωση short στην Εθνική - Στο επίκεντρο APS και FED - Σε ιστορικό χαμηλά τα ομόλογα στο 1,38%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 872 μονάδες ενώ βρήκε ισχυρές αντιστάσεις για την υπέρβαση των 875 μονάδών - Κέρδη +5% στην ΔΕΗ
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 872 μονάδες ενώ βρήκε ισχυρές αντιστάσεις για την υπέρβαση των 875 μονάδων, με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips, με επίκεντρο την ΔΕΗ +5,19% και την δεικτοβαρή Coca Cola +2,17% ενώ στις τράπεζες περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη τους, με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε με άνοδο +2,57%. 
Με κέρδη 5,19% έκλεισε η ΔΕΗ καθώς η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για τη εταιρεία στις 24/9 θα είναι θετική μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Οι βασικοί λόγοι της ανόδου η έγκριση του APS ή Ιταλικού μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, οι σημερινές αποφάσεις της FED που θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% στο 1,75% με 2% αλλά και τα αποτελέσματα του 14ου Greek Roadshow στο Λονδίνο που ξεκινάει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, νέο ράλι καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,38%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,88%.
Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο προχωράει την 1η Οκτωβρίου 2019, σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,6%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο στις 5 Μαρτίου με επιτόκιο 3,90%.

Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS  στις 202 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βελτιώνεται  στις 4996 μονάδες βάσης από 5359 μονάδες βάσης
Ειδικότερα στις τράπεζες, περιορίστηκαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης τα αρχικά τους κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +2,57% ενώ η Eurobank υποχώρησε στο -0,72%.
Σε μείωση της short θέσης τους στην Εθνική, προχώρησαν το fund Oceanwood στο 2,01% από 2,10% προηγουμένως, καθώς και το Marshall στο 0,59%, από 0,62% προηγουμένως.
Από την άλλη , το πράσινο φως για το APS ή Ιταλικό μοντέλο έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και θα τα πουλούν σε επενδυτές, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδίδουν οι τράπεζες χωρίς αυτό να θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Η περίμετρος έχει αυξηθεί και θα μπορούν να ενταχθούν 25 με 35 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και κατά το βασικό σενάριο 30 δισεκ. ευρώ με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2% λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το CDS το Credit Default Swaps για 3 ή 5 χρόνια ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια έχει υποχωρήσει στις 202 μονάδες βάσης ή 2,02%.
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχές του FTSE 25, με την μεγαλύτερη άνοδο  ΔΕΗ, Aegean, Μυτιληναίος, Coca Cola ενώ με απώλειες έκλεισε μόνο ο Eλλάκτωρας.

Πετρέλαιο και road show στο Λονδίνο

Στην σκιά των έντονων αναταραχών στην πετρελαϊκή αγορά μετά το κτύπημα στη Saudi Aramco αναμένεται σήμερα 18/9 να προχωρήσει η FED σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στο 1,75% με 2% από 2% με 2,25%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι η Saudi Aramco θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου για το brent στα 64 δολ. το βαρέλι.
Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «Μόλις έδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις κατά του κράτους του Ιράν»!
Όπως είναι φυσικό η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει έντονη αναταραχή τόσο στην αγορά πετρελαίου όσο και στις υπόλοιπες αγορές, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος ότι θα υπάρξει όχι μόνο κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά πιθανόν και ένοπλες συγκρούσεις στην, ήδη, ταραγμένη αραβική χερσόνησο.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο 14ο Ετήσιο Greek Roadshow στο Λονδίνο που πραγματοποιείται σήμερα 18 και αύριο 19 Σεπτεμβρίου με στόχο την εισροή νέων κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν 31 εισηγμένες με την συμμετοχή των ξένων θεσμικών αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με το 2018, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα μιλήσει τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66% και τον Γενικό Δείκτη +0,44%.
Λίγο πριν τις 15:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +3,32% και στην Alpha +3,22%...αλλά και με τα κέρδη στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα σε ΔΕΗ +6,05% και Coca Cola +2,81%... ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,41% και ο Γενικός Δείκτης +1,54%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 801,98 μονάδες με άνοδο +1,01%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,24% στις 872 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,22 μονάδες και χαμηλό στις 864,44 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,55 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 34,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,55 εκατ. ευρώ και όγκου 1,41 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,04 εκατ.. τεμάχια αξίας 2,76 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 87,8 χιλ. τεμάχια αξίας 1,11 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 42 χιλ. τεμάχια αξίας 415 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 87,3 χιλ.τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ , ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 405,5 χιλ. ευρώ και η ΑΣΚΟ 100 χιλ. τεμάχια αξάις 558 χιλ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 872 μονάδες, πλησίον της πρώτης ζώνης αντίστασης των 875-880 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 860 -865 μονάδων  και ακολουθούν οι 850 μονάδες, η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 801 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες, η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Πέραν από τον αμερικανό Πρόεδρο Trump και αμερικανούς αξιωματούχους (υπουργός εμπορίου W. Ross κ.α.) η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί και με τον Paulson ο οποίος είναι εκ των βασικών μετόχων σε Πειραιώς και Alpha bank.... την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι ο Paulson έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 800 εκατ και το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Πειραιώς με την πληρωμή τόκων 165,4 εκατ από ομόλογο 2,040 δις στις 4 Δεκεμβρίου 2019
Ο σχεδιασμός της διοίκησης Χρήστου Μεγάλου στην Πειραιώς  είναι να πληρώσει τους τόκους του μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 2,040 δισ.
Είχε προηγηθεί το 2018 όπου αποφασίστηκε να μην καταβληθεί ο τόκος για λόγους κεφαλαιακής επάρκειας και η τότε απόφαση δεν αποτέλεσε γεγονός ενεργοποίησης.
Με βάση τον νόμο εάν δεν καταβληθεί ο τόκος για δεύτερη φορά οι ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές στα 6 ευρώ έναντι 3 ευρώ περίπου που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Η επικαιρότητα

Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και κυρίως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ανανεώσει για το 2024 το ραντεβού με τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές.
Παρά τα εξασφαλισμένα κεφάλαια των 33 δισ. ευρώ («μαξιλάρι» διαθεσίμων, ενδοκυβερνητικός δανεισμός μέσω repos), τα οποία επιτρέπουν στο ελληνικό Δημόσιο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτό στο οποίο θα δώσει έμφαση ο ΟΔΔΗΧ είναι ο δανεισμός από τις χρηματαγορές να έχει μια περιοδικότητα.
Εξάλλου, αυτό το νόημα έχει η ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα σε εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2019 που συμμετέχουν 31 εταιρίες.
Στο Σίτι του Λονδίνου ο υπουργός θα αναπτύξει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και ιδίως τον στόχο για επενδυτική βαθμίδα στην επόμενη διετία.
Με ένα τόσο μεγάλο αποθεματικό διαθεσίμων οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να μη βιάζονται, από τη στιγμή μάλιστα που το φετινό πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη καλυφθεί με τις τρεις εκδόσεις που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ (5ετές, 10ετές, 7ετές) αντλώντας συνολικά το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ.
Την θέση ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker κατά την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το κύριο αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι τα ιρλανδικά σύνορα, το backstop» υπογράμμισε ο Juncker, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι η Μ. Βρετανία να καταθέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση προκειμένου να απαλειφθεί από τη συμφωνία η πρόβλεψη του backstop, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει γίνει πράγματι πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit.

Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της FederalReserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,25% στις 2985,66 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,16% στις 26747 μονάδες

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν όψει των σημερινών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Fed είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 21.00 ώρα Ελλάδας, ενώ αναμένεται να τα μειώσει για δεύτερη φορά φέτος, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων της για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση στη Saudi Aramco, ενώ σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται και στις  εξαγγελίες Trump περί νέων κυρώσεων στο Ιράν.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,16%, ο S&P στο -0,18%, ο Nasdaq με πτώση -0,26% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,53% (9,48 δολ)

Με ανοδικές τάσεις οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha 

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6320 ευρώ με άνοδο +1,50% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7190 ευρώ με άνοδο +2,57% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,08 ευρώ με άνοδο +0,20% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8240 ευρώ με πτώση -0,72%  με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4620 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 652 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4450 ευρώ με άνοδο +0,68%, με όγκο 313 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Kέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη  τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Aegean, Μυτιληναίος και Coca Cola.
Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισε μόνο ο Eλλάκτωρας.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,15 με άνοδο +2,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,77 ευρώ με άνοδο +0,71% και αποτίμηση 6,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,92 ευρώ με άνοδο +5,19% και αποτίμηση 677 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,14 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,72 ευρώ με άνοδο +1,40% και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,84 ευρώ με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,22 ευρώ με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,40 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,36 ευρώ με άνοδο +0,56% και με κεφαλαιοποίηση στα 278 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1422 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ.

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 188 μονάδες βάσης  

Νέα σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλείται λόγω πετρελαίου και βεβαίως λόγω ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επίσης θετικά επιδρά το APS το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια το οποίο μειώνει τον τραπεζικό κίνδυνο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,387% σε νέο ιστορικό χαμηλό ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,34%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,73%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με το ιστορικό χαμηλό 0,92% στις 18 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 104,74 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,33%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,35%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,42%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,62  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,27%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,27% σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης από 198 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.996 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,02% ή 202 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ήπιες αγορές στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Ήπιες αγορές σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και σε γενικές γραμμές συντηρούν τα κέρδη τους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,88% στις 18 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/9/2019 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS