Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ανάβει» το πολιτικό θερμόμετρο η υπόθεση Novartis - Στο στόχαστρο μόνο ο Παπαγγελόπουλος

tags :
«Ανάβει» το πολιτικό θερμόμετρο η υπόθεση Novartis - Στο στόχαστρο μόνο ο Παπαγγελόπουλος
Η ΝΔ βγάζει από το μικροσκόπιο τον Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργό εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις
Το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εισηγηθεί τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Αντιθέτως η ΝΔ βγάζει από το μικροσκόπιο τον Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργό εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.
Ωστόσο, για την στρατηγική που επέλεξε σε αυτό το θέμα η κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή αυτή την επιλογή του διαχωρισμού του κ. Παπαγγελόπουλου από τον κ. Τσίπρα παρά το γεγονός ότι πριν κάποιο χρονικό διάστημα οι ευθύνες των δύο, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής ταυτίζονταν σε σημαντικό βαθμό από πολλά στελέχη, κλειδί» καθώς φαίνεται, αποτελεί το θέμα της πολιτικής ευθύνης.
Έτσι, όσο ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ μιλούσε για τον ρόλο του κ. Τσίπρα ως πολιτικά υπεύθυνου για αυτό που υποστηρίζει ότι είναι η σκευωρία της Novartis.
Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί για να παραπεμφθεί.
Σε κάθε περίπτωση, στην ΝΔ, αυτό που πρωτίστως λένε, είναι ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη πρωτοβουλία που πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου.
Και είναι ισορροπημένη γιατί από τη μια διαφυλάσσει το ίδιο πολιτικό κλίμα που επιθυμεί η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη φάση στην οποία διακυβεύονται σοβαρά ζητήματα όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων και γενικώς η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη βεβαίως ικανοποιείται και το περί δικαίου αίσθημα καθώς δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια απόφαση η οποία οδηγεί σε κουκούλωμα όπως ενδεχομένως θα γινόταν αν δεν λαμβανόταν καμιά πρωτοβουλία από τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Από εκεί και πέρα τώρα όλα θα τρέξουν το προσεχές διάστημα.
Λόγω του ταξιδιού που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, τα πράγματα θα κινηθούν προς την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα λειτουργίας μιας τέτοιας Επιτροπής, να κληθούν δηλαδή, οι απολύτως απαραίτητοι μάρτυρες, να διαμορφώσουν άποψη τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής και να εισηγηθούν στην ολομέλεια αν τα αποδιδόμενα στον κ. Παπαγγελόπουλο αδικήματα, εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών ή αν εκφεύγουν των υπουργικών του αρμοδιοτήτων.
Άρα σε μια τέτοια περίπτωση θα κρίνει εαυτήν αναρμόδια και θα επιστρέψει το φάκελο στην Δικαιοσύνη για να ζητήσει από τους φυσικούς δικαστές, σε πρώτη φάση να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση και να ασκήσουν δίωξη και να παραπέμψουν, στην περίπτωση που υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία, τον τέως αναπληρωτή υπουργό.
Σε εκκρεμότητα βεβαίως είναι και το ζήτημα γενικότερα αν από τη διερεύνηση προκύψουν στοιχεία γιατί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα συγκροτηθεί θα καλέσει μάρτυρες, τους ελάχιστους δυνατούς, τους απαραίτητους και θα ζητήσει έγγραφα και θα έχει συζητήσεις από τις οποίες θα φανεί αν θα προκύψουν περαιτέρω ένοχοι.
Σε ότι αφορά τον τέως πρωθυπουργό βεβαίως, τον κ. Τσίπρα, όπως από την Τρίτη η πλειοψηφία αποφάσισε να μείνει στις πολιτικές ευθύνες με το σκεπτικό ότι για να γίνει δίωξη κατά ενός προσώπου που διετέλεσε πρωθυπουργός θα πρέπει τα στοιχεία να είναι αδιάσειστα και εφόσον πράγματι τέτοια στοιχεία υπάρξουν στο προσεχές μέλλον τότε θα μπορεί να γίνει συμπληρωματική διαδικασία εξέτασης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης