Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το πρόβλημα της ανάπτυξης πηγάζει από την αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου, όχι από τους δασμούς

CNBC: Το πρόβλημα της ανάπτυξης πηγάζει από την αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου, όχι από τους δασμούς
Δεν φέρνουν οι δασμοί την επιβράδυνση, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από τον εμπορικό πόλεμο.
Η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου -και όχι οι δασμοί- φέρνουν την επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη ισχυρίζεται η πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Obama, Sarah Bloom Raskin.
Επιπλέον, ο Shamik Dhar, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης, ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας πως "οι δασμοί που έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να δικαιολογούν την επιβράδυνση που παρατηρείται στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η αβεβαιότητα γύρω από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο από τους ίδιους τους δασμούς.
Η Raskin δήλωσε πως "είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την έκβαση του εμπορικού πολέμου και αυτό επιβαρύνει περισσότερο τις διεθνείς αγορές".
"Δεν είναι απαραίτητα ο εμπορικός πόλεμος ή ο ίδιος ο δασμός που προκαλεί τους τριγμούς, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από αυτόν", προσέθεσε, τονίζοντας πως αυτή η αβεβαιότητα είναι που πρέπει να εξαλειφθεί γιατί ουσιαστικά αυτή κάνει την ανάπτυξη πιο αργή.
Η εμπορική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα. Αρκετές προσπάθειες διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποτύχει να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Εταιρείες και επενδυτές «φοβούνται κάτι πολύ χειρότερο» και οι προσδοκίες για το μέλλον δεν είναι και πολύ αισιόδοξες.
Πάντως μέσα στον Οκτώβριο οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο αξιωματούχων. Ήδη έχει ανασταλεί προσωρινά η επιβολή δασμών εκατέρωθεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης