Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ένα τραπεζικό σκάνδαλο, ένας ολιγάρχης και το ΔΝΤ - Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον πρόεδρο της Ουκρανίας

CNBC: Ένα τραπεζικό σκάνδαλο, ένας ολιγάρχης και το ΔΝΤ - Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον πρόεδρο της Ουκρανίας
Η εξέλιξη της υπόθεσης της κρατικοποιημένης Privatbank θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη «συνεργασία» του ΔΝΤ με την Ουκρανία 
Σε δυνατό πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, το πως θα επιλύσει μια μακροχρόνια διαφωνία όσον αφορά μια κρατικοποιημένη τράπεζα και τον πρώην ολιγάρχη ιδιοκτήτη της.
Στην υπόθεση αναφέρεται αναλυτικά το CNBC, επικαλούμενο και αναλυτές σύμφωνα με τους οποίου, η έκβαση της υπόθεσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εάν το ΔΝΤ χορηγήσει πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα.
Η διαφωνία επικεντρώνεται στην κρατικοποιημένη τράπεζα, Privatbank, που κρατικοποιήθηκε το 2016.
Ήταν η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα αλλά κρατικοποιήθηκε αφού κήρυξε αφερεγγυότητα.
Ένα stress test της Privatbank είχε επισημάνει «άσκοπες πολιτικές δανεισμού» και η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας είπε αρχικά ότι το 97% των εταιρικών δανείων της είχε μεταβεί σε «συνδεδεμένα μέρη» των κύριων μετόχων - Igor Kolomoisky and Gennadiy Bogolyubov, κάτι που και οι δύο αμφισβητούν.
Το ΔΝΤ, που χορήγησε στην Ουκρανία πακέτο βοήθειας ύψους 17,5 δισ. δολ. το 2015, στήριξε την κρατικοποίηση αλλά επέμεινε νωρίτερα αυτό το έτος ότι «είναι σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καλύψουν τις ζημιές των προηγούμενων ιδιοκτητών.
Στις αρχές του 2018, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε τα ευρήματα μιας έρευνας από την εταιρεία Kroll, από όπου προκύπτουν περιστατικά απάτης για τουλάχιστον μία 10ετία πριν την κρατικοποίηση της Privatbank. Και πάλι όμως οι Kolomoisky και Bogolyubov αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.
Οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων και της κυβέρνησης άρχισαν το 2016 με πολλές δικαστικές μάχες (περίπου 600).
Έχουν γίνει προσπάθειες από το κράτος για να καλυφθούν οι απώλειες από τους Kolomoisky και Bogolyubov, οι οποίοι οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κρατικοποίηση έγινε με ψευδείς λόγους.
Οι πιθανότητες η Privatbank να επιστρέψει στους αρχικούς ιδιοκτήτες εντάθηκαν τον Απρίλιο όταν ένα ουκρανικό δικαστήριο αποφάνθηκε (στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Petro Poroshenko) ότι η κρατικοποίηση ήταν παράνομη.
Μια ομάδα του ΔΝΤ επισκέπτεται επί του παρόντος την Ουκρανία, αλλά ένας εκπρόσωπος του δήλωσε στο CNBC ότι το Ταμείο «δεν σχολιάζει εικασίες ή φήμες» σχετικά με το μέλλον της Privatbank.
Πρόσθεσαν ότι θα συζητούσε «τις πολιτικές που θα χρειαζόταν για να μπορέσει το Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».
«Η αντιμετώπιση της υπόθεσης Privatbank θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αξιολογηθεί η επιρροή του Kolomoisky στην κυβερνητική πολιτική και στη λήψη αποφάσεων» κάτι που θα επηρεάσει και τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ουκρανία, δήλωσε η Otilia Dhand από Teneo Intelligence.
«Το Ταμείο αποκλείεται να εγκρίνει νέους συμβιβασμούς σχετικά με την κρατικοποίηση της τράπεζας, που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την επένδυση 5,5 δισ. δολ. της κυβέρνησης στην κρατικοποίηση της τράπεζας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή όπου το Ταμείο θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση», συμπλήρωσε η ίδια.
Οι περισσότεροι αναμένουν να δουν εάν ο Zelensky θα επηρεαστεί από τον Kolomoisky με τον οποίο έχει επιχειρηματικές σχέσεις.
Ως γνωστόν, ο Zelensky είναι πρώην κωμικός και ηθοποιός, ο οποίος άρχισε από μια εκπομπή που προβαλλόταν από τηλεοπτικό σταθμό του Kolomoisky.
Μάλιστα, ο Kolomoisky θεωρείται ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Zelensky ενώ το κανάλι εκτόξευσε τη δημοτικότητα του ενόψει των εκλογών του Απριλίου οπότε και νίκησε τον Poroshenko.
Πάντως, ο ίδιος ο Zelensky έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν είναι υπό την επιρροή του Kolomoisky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης