Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το επόμενο βήμα του Erdogan: Πυρηνικά όπλα

Το επόμενο βήμα του Erdogan: Πυρηνικά όπλα
Πυρηνικά όπλα θέλει να αποκτήσει ο Τούρκος πρόεδρος
Στα 17 χρόνια που βρίσκεται στην εξουρσία ο Recep Tayipp Erdogan σπάνια έχασε την ευκαιρία να μετατρέψει την κοσμική, φιλοδυτική Τουρκία της εποχής Κεμάλ Ατατούρκ σε ένα σκληρό αδίστακτο κράτος, εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα.
Ο νέος του στόχος; Να το καταστήσει αδίστακτο κράτος, αλλά με πυρηνικά όπλα.
"Μας λένε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πυρηνικά όπλα, αυτοί που ήδη έχουν. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ", δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στις 4 Σεπτεμβρίου, ξεχνώντας βέβαια ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη Πυρηνικής Διανομής το 1980. Με άλλα λόγια, ο εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκίας δηλώνει δημοσίως ότι προτίθεται να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη που υπογράφεται από τη χώρα του. Η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996, η οποία απαγορεύει για οποιοδήποτε σκοπό όλες τις πυρηνικές εκρήξεις.
Για αρκετές δεκαετίες, η Τουρκία, ως σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε αξιόπιστος θεματοφύλακας του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ άρχισαν να αποθηκεύουν πυρηνικές κεφαλές στις τέσσερις βασικές αεροπορικές βάσεις του Τουρκικού στρατού (Ankara Mürted, Malatya Erhaç, Eskişehir και Balıkesir). Αν τους το ζητούσαν, οι πιλότοι των τουρκικών δυνάμεων είχαν επιφορτιστεί με το χτύπημα συγκεκριμένων στόχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (1990), τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στην Τουρκία (στις τέσσερις αεροπορικές βάσεις, εκτός από του Incirlik) απομακρύνθηκαν σταδιακά, Επί του παρόντος, οι πυρηνικές κεφαλές στο Incirlik παραμένουν στη διάθεση του αμερικανικού στρατού βάσει ειδικής συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Η συνθήκη αυτή καθιστά την Τουρκία τον πυρήνα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται εκεί.
Αυτή δεν είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που ο Erdogan εξέφρασε την επιθυμία να καταστήσει την Τουρκία πυρηνικά ένομο κράτος. Το 2008 δήλωνε: "Οι χώρες που αντιτίθενται στα πυρηνικά όπλα του Ιράν δεν θα πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα".
Παρά τη χρησιμοποίησή του από τις πολλαπλές «χώρες», ο Ερντογάν φαινόταν να δείχνει το δάχτυλό του στη χώρα που μισεί περισσότερο: το Ισραήλ, όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν η Τουρκία ξεκίνησε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων - όπως φαίνεται να επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, η κίνηση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο στην περιοχή. Οι αντίπαλοι της Τουρκίας θα ανησυχούν, και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ελλάδα ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν τα δικά τους προγράμματα πυρηνικών όπλων. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στον Ερντογάν να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης