Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πλήγμα για τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η πολιτική αβεβαιότητα και τα δημοσιονομικά

Scope: Πλήγμα για τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η πολιτική αβεβαιότητα και τα δημοσιονομικά
Έκθεση της Scope Ratings για την Ισπανία 
Οι επανειλημμένες εκλογές (νέες πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου 2019) και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο αναμένεται να πλήξουν τις αξιολογήσεις (Α- με σταθερό outlook) πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
«Η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης μέσω διακοινοτικών συμφώνων έχει γίνει η νέα πραγματικότητα στην ισπανική πολιτική σκηνή.
Οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, πόσο μάλλον το σχηματισμό και τις πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας, φαίνεται να είναι δύσκολη.
Η κόπωση των ψηφοφόρων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις σχετικές ικανότητες των κομμάτων για την κινητοποίηση του εκλογικού τους σώματος. (…)
Το πολιτικό αδιέξοδο έρχεται σε αντίθεση με τις ακόμη ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας.
Η οικονομία θα αναπτυχθεί ελαφρώς πάνω από 2% φέτος, 1% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Τα επιτόκια χρηματοδότησης της κυβέρνησης μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό, με το μέσο κόστος έκδοσης να φθάνει μόλις 0,37%.
Επιπλέον, η ανθεκτικότητα της ισπανικής οικονομίας βελτιώθηκε», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι, ωστόσο, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ισπανίας «θολώνουν» από τις αυξημένες δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες, τα εμπόδια στην ανάπτυξη από τις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας και την κακή παραγωγικότητα, καθώς και το πολιτικά λεπτό ζήτημα της Καταλονίας.
«Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας και το αρνητικό πρωτογενές ισοζύγιο, δείχνουν σχετικά χαμηλή δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια.
Η αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του αυξημένου δημόσιου χρέους -97% περίπου του ΑΕΠ.
Η ανεργία μειώθηκε στο ήμισυ σε περίπου 14% τα τελευταία έξι χρόνια, ωστόσο παραμένει μία υψηλή μακροχρόνια ανεργία και ένα μεγάλο μέρος των θέσεων χαμηλής ειδίκευσης περιορίζουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ισπανία.
Η συνολική παραγωγικότητα είναι αρκετά κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, εν μέρει λόγω των αναντιστοιχιών των δεξιοτήτων», συμπληρώνεται.

Chart Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης