Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη το επόμενο στοίχημα για την ελληνική οικονομία – Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη με επενδυτές και τραπεζίτες – Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

Στη Νέα Υόρκη το επόμενο στοίχημα για την ελληνική οικονομία  – Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη με επενδυτές και τραπεζίτες  – Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη την Κυριακή 22/9 και θα παραμείνει στις ΗΠΑ για μία εβδομάδα
Με βαλίτσες «γεμάτες προτάσεις» και ελπίδες ότι οι επενδυτές θα ακούσουν τα θετικά νέα για την Ελλάδα και θα σπεύσουν να επενδύσουν στη χώρα μας, ταξιδεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί από την Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής 22/9 και θα παραμείνει επί αμερικανικού εδάφους για μία εβδομάδα, με το πρόγραμμά του να είναι κατά παραπάνω από γεμάτο τόσο σε θέματα που αφορούν την οικονομία και τις επενδύσεις όσο και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Πρόκειται, φυσικά, για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και, ήδη, η ατζέντα των συναντήσεών του είναι γεμάτη, με έναν τετραπλό στόχο: οικονομία, επενδύσεις, προσφυγικό και εθνικά θέματα.
Σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι συναντήσεις τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan.
Επιπρόσθετα ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Zoran Zaev όσο και της Αλβανίας, Edi Rama.

Οικονομία και επενδύσεις

Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί και η πληθώρα των συναντήσεων που έχουν, ήδη, κανονιστεί και αφορούν επενδυτές, στελέχη funds, οικονομικούς παράγοντες αλλά και Έλληνες ομογενείς.
Ο κ. Μητοστάκης θα βρεθεί σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες, το οποίο, μάλιστα, έχει κανονίσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross (ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας) και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα έχει την ευκαιρία να αναπτύσσει όλο το σχέδιο του για την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλοντος.
Στις σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού και ο γνωστός Αμερικανός fund manager, John Polson.
Σημειώνεται ότι ο κ. Paulson έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 800 εκατ και το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Πειραιώς ειδικά με ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές… τι θα συμβεί στις 4 Δεκεμβρίου 2019 θα πληρωθεί και με ποιο τρόπο τα 165,4 εκατ τόκων που αναλογούν στις μετατρέψιμες ομολογίες Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ.
Επιπρόσθετα θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των τριών κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών: Goldman Sachs, Merrill Lynch και JP Morgan Chase.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους παραπάνω παράγοντες σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία για την Ελλάδα, με δεδομένη την αποκλιμάκωση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και το ότι μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού βρίσκονται, πλέον, σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Επιπρόσθετα η ανακοίνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου αποτελεί ένα ακόμη ατού για τον κ. Μητσοτάκη.
Εκ νέου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα τονίσει στους συνομιλητές του την ανάγκη αύξησης της ποσότητας του εγχώριου προϊόντος, βελτίωσης της σύνθεσης και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, καθώς και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει την προσεχή Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των ομογενών από τον τόπο της διαμονής τους.
Επίσης, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτύξει την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος του είναι τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.
Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας διοργανώνει αύριο, Σάββατο 21/9 ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event) που θα προηγηθεί της επίσημης παρουσίασης από τον πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης