Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο «φόντο» της τουρκικής προκλητικότητας ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις συναντήσεις με Trump και Erdoğan

Στο «φόντο» της τουρκικής προκλητικότητας ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις συναντήσεις με Trump και Erdoğan
Σημαντικές επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο πεδίο της οικονομίας
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, η ομοβροντία προκλητικών δηλώσεων και μάλιστα για πρώτη φορά συντονισμένα από Τούρκους αξιωματούχους βάζει φωτιά στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Άγκυρα, επιβαρύνοντας δραματικά το κλίμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdoğan στη Νέα Υόρκη.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο αντιπρόεδρός του, ο υπουργός Άμυνας αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις εξαπέλυσαν απειλές για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ προειδοποιώντας ακόμη και για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός γιατί όλα αυτά συμβαίνουν πριν το σημαντικό τετ α τετ των δύο ηγετών και είναι φανερό ότι δυναμιτίζουν το κλίμα.
Παράλληλα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει μια σειρά υπουργών του σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των οποίων, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υπουργό για τη Μεταναστευτική Πολιτική.
Στην ατζέντα των εν λόγω συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται τα θέματα με την Τουρκία και το προσφυγικό.
Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί με το Νίκο Αναστασιάδη κι αυτό γιατί από εδώ και πέρα οι δύο χώρες θέλουν να έχουν απολύτως συντονισμένο βηματισμό στις εξελίξεις βλέποντας αυτή την κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Άγκυρας.

Σημαντικές επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο πεδίο της οικονομίας

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα είναι πυκνό από συναντήσεις καθ όλη την εβδομάδα.
Πέρα από τα κρίσιμα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump την ερχόμενη Τρίτη και τον Recep Tayyip Erdoğan την επομένη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Edi Rama και τον Zoran Zaev.
Με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων, εξαιρετικά σημαντικές θα είναι και οι επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πεδίο της οικονομίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και της εκδήλωσης της Goldman Sachs που θα γίνει μία μέρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.
Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, μία μέρα νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Την προσεχή Δευτέρα, 23 του μήνα, θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Και την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνάντηση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Gouncil.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης