Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης με πυκνές επαφές για ελληνοτουρκικά, προσφυγικό και επενδύσεις

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης με πυκνές επαφές για ελληνοτουρκικά, προσφυγικό και επενδύσεις
Επαφές και συναντήσεις του πρωθυπουργού με ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη, σημαντικούς επενδυτές καθώς επίσης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας
Στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στρέφονται τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του στην 74η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε με ένα πυκνό πρόγραμμα στις αποσκευές του το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες επαφές και συναντήσεις με ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη, σημαντικούς επενδυτές καθώς επίσης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Το κεντρικό μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει παντού ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο διεθνές πεδίο».
Έχοντας στη φαρέτρα του όλα τα όπλα της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Recep Tayyip Erdoğνan.
Στον απόηχο των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και εμπρηστικών δηλώσεων θα ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να δημιουργεί κλίμα έντασης επιδιώκοντας ταυτόχρονα ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει το διάλογο με κεντρικό στόχο και προϋπόθεση να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες ενώ θα καταστήσει σαφές για μια ακόμη φορά ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συζήτηση επί της υφιστάμενης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί με απειλές και τσαμπουκάδες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και συγκεκριμένα σήμερα, Δευτέρα, με τον Αλβανό Edi Rama και την Τρίτη, με τον Zoran Zaev.
Στο τραπέζι των συζητήσεων κύριο θέμα θα είναι η ενταξιακή προοπτική των δύο αυτών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προϋποθέσεις που θέτει η χώρα μας απαιτώντας από τα Τίρανα τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και από τα Σκόπια την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ξεχωριστές συναντήσεις θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Κοσόβου Hashim Thaçi, επίσης σήμερα, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου. 
Κατά την διαμονή του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με παράγοντες της Ομογένειας, αναλύοντας, μεταξύ άλλων, την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Τετάρτης θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Αστόρια, ενώ την επόμενη μέρα, θα έχει συνάντηση με το νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης