Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peterson Institute: Γιατί η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ δεν σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία

Peterson Institute: Γιατί η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ δεν σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία
Peterson Institute: Ενεργειακή ανεξαρτησία για τις ΗΠΑ δεν σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και προς το παρόν έναν σταθερό, καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.
Οι επιθέσεις με drone όμως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco και η μεταβλητότητα στις πετρελαϊκές αγορές καταδεικνύουν γιατί ο μακροπρόθεσμος στόχος της "ενεργειακής ανεξαρτησίας" δεν είναι πανάκεια καθώς και το ότι οι ΗΠΑ είναι ευάλωτοι στην αστάθεια του πετρελαίου.
Η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και η βραδεία αύξηση της εγχώριας ζήτησης για πετρέλαιο σημαίνουν ότι τα εγχώρια ορυκτά καύσιμα πληρούν όλο και περισσότερο τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ Όπως δείχνει το γράφημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ήδη περισσότερο φυσικό αέριο από ό, τι καταναλώνει και η εγχώρια παραγωγή ως ποσοστό κατανάλωσης αυξήθηκε από το ένα τρίτο σε σχεδόν τα τρία τέταρτα κατά την τελευταία δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε σημαντικό πλεονέκτημα - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - στις οικονομίες των κρατών και περιφερειών με πλούσια σχιστολιθικά αποθέματα.
Ωστόσο, οι επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία είχαν σαν συνέπεια την απώλεια περίπου 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, υπογραμμίζοντας την εμμονή των αμερικανικών συμφερόντων ασφάλειας και δεσμεύσεων στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, οι οποίες παρέχουν επίσης ζωτική ενέργεια στις ανερχόμενες ασιατικές οικονομίες, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία.

Επιπλέον, η εξάρτηση της αμερικανικής ενέργειας από τις εγχώριες πηγές δεν θα έρθει χωρίς κόστος, καθώς αυτή η εξάρτηση θα δυσκολευτεί επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αποτρέψουν αυτό που είναι γνωστό ως "κατάρα των πόρων", το οποίο έχει διαβρώσει την σωστή διαχείριση σε πλούσιες σε μεταλλεύματα χώρες σε όλο τον κόσμο. Η υπερβολική εξάρτηση από τους πόρους αυτούς μπορεί επομένως να είναι μια μακροπρόθεσμα επικίνδυνη πρόταση.
Οι υποστηρικτές της ενεργειακής ανεξαρτησίας έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι αυτή η ανεξαρτησία θα μειώσει τη ζημιά στους Αμερικανούς καταναλωτές από τις αυξομειώσεις των τιμών. Αλλά η αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία και ακόμη και οι σημαντικές καθαρές εξαγωγές ενέργειας δεν θα προστατέψουν τους Αμερικανούς καταναλωτές και τους παραγωγούς από τις αλλαγές στις τιμές στις παγκόσμιες αγορές.
Είναι αλήθεια ότι πολλές ανεξάρτητες από την ενέργεια οικονομίες από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την Βενεζουέλα, απομονώνουν τους δικούς τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές. Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις πραγματικές τιμές του φυσικού αερίου ανά γαλόνι, καθώς και μια παγκόσμια τιμή συγκριτικής αξιολόγησης για αρκετές χώρες εξαγωγείς ανεξάρτητες ενεργειακά καθώς και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μεταξύ του 2003 και του 2015, 22 "συνεχείς επιδοτητές" κατάφεραν να διατηρήσουν τις τιμές καταναλωτή σε μεγάλο βαθμό σταθερές - και κάτω από τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς - σε ένα πλαίσιο μεταβλητότητας τιμών και αιχμών.
Figure 2 Some energy-independent economies can insulate consumers from global gas price movements
Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν επιτύχει αυτόν τον στόχο χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον έσοδα από εξαγωγές για να επιδοτήσουν τις εγχώριες τιμές, συχνά με σημαντικό κόστος. Οι επιδοτήσεις ενέργειας μετά το φόρο ανήλθαν σε σχεδόν 18% του ΑΕΠ στη Σαουδική Αραβία το 2015 . Αυτοί οι τύποι επιδοτήσεων είναι διαθέσιμοι στις χώρες των οποίων οι εξαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ την εγχώρια κατανάλωση, δημιουργώντας έσοδα που σε ορισμένες περιπτώσεις υποφέρουν από την πραγματική οικονομία.
Μια καλύτερη σύγκριση για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο Καναδάς, μια χώρα υψηλού εισοδήματος με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα και καθαρές εξαγωγές, αλλά και μια μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία. Παρά την ενεργειακή ανεξαρτησία, οι Kαναδοί καταναλωτές πληρώνουν τις τιμές σύμφωνα με τις παγκόσμιες αναλογίες. Η ενεργειακή ανεξαρτησία δεν μπόρεσε να απομονώσει τους Καναδούς καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών το 2008 ή τις υψηλές τιμές από το 2011 έως το 2014.
Εάν η ενεργειακή ανεξαρτησία δεν απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δυναμική των παγκόσμιων αγορών, προκύπτει ότι τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές θα παραμείνουν σημαντικά. Τα συμφέροντα προέρχονται από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή, η αμερικανική ενεργειακή εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή ρέει τόσο από τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια όσο τις προκαλεί.
Η υγεία της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται από την υγεία ορισμένων από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της και των στρατιωτικών συμμάχων της. Ως αποτέλεσμα, οι διαταραχές της προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές θα συνεχίσουν να έχουν σαφείς επιπτώσεις στην ασφάλεια. Οι οικονομίες της Ασίας και της Ευρώπης, μαζί με τη Βόρεια Αμερική - οι τρεις πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας - λειτουργούν με εισαγόμενο πετρέλαιο και η Κίνα και η Ινδία γίνονται όλο και πιο εξαρτημένες από τις εισαγωγές κάθε μέρα. Τα συμφέροντα των δύο χωρών για την προβολή στρατιωτικών δυνατοτήτων στις περιοχές παραγωγής πετρελαίου αυξάνονται προκειμένου να αποφευχθούν οι διαταραχές του εφοδιασμού, γεμίζοντας ένα κενό που απομένει από την απροθυμία της διοίκησης του Trump να σχεδιάσει την αμερικανική δύναμη στην περιοχή. Οι θαλάσσιες οδοί στον Κόλπο απειλούνται τόσο από την πειρατεία όσο και από τις εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Καθώς οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για εποπτεία αυτών των κρίσιμων αρτηριών της παγκόσμιας οικονομίας εξασθενούν, οι αυξανόμενες δυνάμεις στην Ασία θα συμμετέχουν περισσότερο στην περιοχή.
Η εμπιστοσύνη στις εγχώριες πηγές ενέργειας θα καταστήσει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για να περιορίσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και επίσης να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήττονται οικονομικά από τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας, με αποτελέσματα κατά προσέγγιση αναλογικά προς τον όγκο παραγωγής ενέργειας.
Έτσι, η αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία πιθανότατα θα γίνει εις βάρος της πολιτικής βούλησης για περιορισμό της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τα οποία αποτελούν ένα αυξανόμενο μερίδιο της αμερικανικής οικονομίας και των αμερικανικών εξαγωγών.
Επιπλέον η ενεργειακή "έκρηξη" των ΗΠΑ δεν έχει κοινωνικό κόστος.
Πολλές από τις περιοχές που είναι πλούσιες σε ορυκτά, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, γνωρίζοντας παράλληλα αυξήσεις στα ποσοστά εγκληματικότητας.
Ο σχιστόλιθος μπορεί να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Αλλά αυτή η ανεξαρτησία δεν θα σημαίνει αυτονομία από τις παγκόσμιες αγορές και θα έρθει με ουσιαστικές περιβαλλοντικές και πιθανές σημαντικές κοινωνικές δαπάνες στην χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης