Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιους στόχους θέτει η κυβέρνηση στο ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο η συνάντηση με Trump και Erdogan

Ποιους στόχους θέτει η κυβέρνηση στο ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Στο επίκεντρο η συνάντηση με Trump και Erdogan
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς το προηγούμενο διάστημα θέτοντας πολλαπλούς στόχους
Στην κυβέρνηση προσδίδουν μεγάλη σημασία στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο περιθώριο της οποίας θα έχει πολυσήμαντες κι ενδιαφέρουσες επαφές.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς το προηγούμενο διάστημα θέτοντας πολλαπλούς στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βεβαίως με όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι.
Δηλαδή, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων την οποία συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Edi Rama και σήμερα θα τεθεί στο τετ α τετ με τον Zoran Zaev, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο μάλιστα, θα έχει την πρώτη του συνάντηση.
Βεβαίως το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο του τετ α τετ με τον Recep Tayyip Erdoğan ενώ οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τεθούν στο μενού της συζήτησης με τον Donald Trump.
Μάλιστα, από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει, αργά τη νύχτα, στη 1:30 πμ (ώρα Ελλάδας), το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς γίνεται σε ένα ενδιαφέρον πολιτικό πλαίσιο το οποίο επηρεάζεται και από το γεγονός πως υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα είναι ο Tayyip Erdoğan ανάμεσα στους λίγους ηγέτες που θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη ο Donald Trump.
Παράλληλα, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να αναδειχθεί διεθνώς το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου έτσι ώστε να προσελκυστούν ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις μέσα από τις συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
Γι αυτό άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αρκετές συναντήσεις και με την Goldman Sachs και με την JP Morgan και με άλλα στελέχη επενδυτικών τραπεζών στη Νέα Υόρκη.
Επόμενος στόχος, να μπει η Ελλάδα στο κάδρο των χωρών που μετέχουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Και να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις που γίνονται διεθνώς, παίρνοντας θέση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως είναι η κλιματική αλλαγή που αποτέλεσε και αντικείμενο της ομιλίας που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την τραγωδία στο Μάτι που συνέβη έναν χρόνο πριν ενώ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου τον επόμενο χρόνο στην Αθήνα με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και η τότε αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας.
«Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ξένους ηγέτες  που βρισκόταν στην ειδική σύνοδο που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Κατά την διαμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια προκειμένου μεταξύ άλλων, να συζητηθεί η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς επιστρέφοντας στην Ελλάδα είναι στα σχέδιά του να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν το ζήτημα και να βρουν συναινετικό τρόπο επίλυσής του.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης