Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Δεν υπάρχει κανένας λόγος αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

tags :
Barnier (ΕΕ): Δεν υπάρχει κανένας λόγος αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Σημαντικό αγκάθι μια μελλοντική συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο είπε ο διαπραγματευτής της ΕΕ
Την θέση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αισιοδοξίας για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit διατύπωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων εφόσον η Μ. Βρετανία φύγει από την ΕΕ θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Σε δηλώσεις του ο Barnier εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι η διαμάχη για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, είναι μια μελλοντική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία θα πρέπει να καλύπτει από την αεροπορία και την αλιεία μέχρι τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
«Κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις θα απαιτεί την έγκριση από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και από κάποιες περιοχές όπως συνέβη με τη CETA» υπογράμμισε ο Barnier, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, η οποία συνάντησε ενστάσεις στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου.
«Μην υποτιμάτε τη δυσκολία της έγκρισης» είπε ο Barnier, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πιέσει στις συνομιλίες αυτές προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βασικές προβλέψεις σε όλα από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι την κρατική βοήθεια δεν θα δώσει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Μ. Βρετανία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα παραμείνουν γείτονες και οι εταιρείες μας θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος» είπε ο Barnier, ο οποίος σχετικά με τις συνομιλίες για το Brexit, υποστήριξε πως θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
«Μερικές φορές λέω ότι το Brexit είναι μια σχολή υπομονής και αποφασιστικότητας…
Είμαστε ανοικτοί να δούμε τις ιδέες και τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου» υποστήριξε ο Barnier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης