Ανένδοτος ο Erdogan για Κυπριακό και γεωτρήσεις - «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας»

Ανένδοτος ο Erdogan για Κυπριακό και γεωτρήσεις  - «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας»
"Θα υπερασπιστώ τα τουρκικά συμφέροντα", δήλωσε ο Erdogan στην ομιλία του στον ΟΗΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, στην ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό αλλά και στο θέμα των γεωτρήσεων.
Ο Erdogan ήταν κάθετος πως όλες του οι κινήσεις θα γίνουν προς το συμφέρον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.
Εξέφρασε δε την δυσαρέσκειά του για τις συνομιλίες με την Κύπρο. "Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί εξαιτίας της άδικης, άνισης και ανένδοτης στάσης των Ελληνοκυπρίων".
Στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως θα "προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων".
Τόνισε όμως πως είναι ανοιχτός σε προτάσεις που μπορούν να αποφέρουν κέρδη και για τις δύο μεριές.
«Παρά τις πέραν των 5 δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους».
Ανάφερε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον "τουρκοκυπριακό λαό", με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.
«Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», ανέφερε, ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win.
«Αλλά ατυχώς, συνέχισε, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης.
Είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους, να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Erdogan στα πυρηνικά όπλα, όπου είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει, ή να καταργηθούν εντελώς, ή να επιτραπεί σε όλους να τα κατέχουν.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS