Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το deal της MIG με το Farallon θα έχει ενδιαφέρον μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι υπερβολικοί όροι όπως επιτόκιο 11%

tags :
Το deal της MIG με το Farallon θα έχει ενδιαφέρον μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι υπερβολικοί όροι όπως επιτόκιο 11%
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όλα θα εξαρτηθούν εάν υπαναχωρήσει το Farallon από τους ακραίους όρους που έχει θέσει….
Το deal μεταξύ της MIG και του Farallon ώστε το αμερικανικό fund να χρηματοδοτήσει με 250 εκατ την ελληνική εταιρία συμμετοχών θα έχει νόημα μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι υπερβολικοί όροι που θέτει ο επενδυτής.
Ένας από αυτούς τους όρους – δεν είναι ο μόνος – είναι το επιτόκιο 11% που ζητάει το Farallon για να χρηματοδοτήσει την MIG.
Με δάνειο 5ετούς διάρκειας π.χ. η MIG μόνο για τόκους θα πρέπει να πληρώνει 27,5 εκατ ευρώ τον χρόνο τόκους που σημαίνει στην 5ετία 137,5 εκατ ευρώ
Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά και σίγουρα θα πλήξει την εταιρία.
Εν τω μεταξύ η MIG συνεχίζει να βελτιώνεται και τα EBITDA δηλαδή τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων βελτιώνονται σημαντικά.
Θα αποτελέσουν θετική έκπληξη τα EBITDA της MIG.
Ως προς το Farallon πρόσφατα είχε αναφέρει το bankingnews ότι ολοκληρώθηκε το due diligence της Marfin Investment Group από το αμερικανικό fund και αρχές Οκτωβρίου αναμενόταν να επισημοποιηθεί το deal.
Η συμφωνία αφορούσε την χρηματοδότηση της MIG κατά 250 εκατ από το Farallon.
Στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε και η Emma Capital αλλά η προσφορά 600 εκατ με επίκεντρο την Vivartia δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την MIG.
Η πρόταση του Farallon με βάση νεότερες πληροφορίες προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια καθώς οι αμερικανοί θέτουν όρους που θεωρούνται ακραίοι στην διαπραγμάτευση.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν χαλάσει το deal MIG με Farallon;
Ας δούμε τι χρειάζονταν τα 250 εκατ που προσφέρει το Farallon;
-Με τα κεφάλαια αυτά τα 250 εκατ τα 150 εκατ θα κατευθύνονταν  στην μερική ή ολική αποπληρωμή του ομολογιακού της Fortress από την Attica Group.
Στην πράξη τον Οκτώβριο 2019 που πρέπει να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ του Fortress και της Attica Group η Πειραιώς θα έχει διασφαλίσει ότι το Fortress δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα του, θα αποπληρωθεί και θα αποχωρήσει.
-Περίπου 100 εκατ ευρώ θα παραμείνουν στην MIG στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρίας συμμετοχών και μέρος αυτών των 100 εκατ θα μεταφερθεί και στην Πειραιώς ώστε να βρει κεφάλαια για να πληρώσει τους τόκους του Cocos 167 εκατ ευρώ.
Εάν χαλάσει το deal της MIG με το Farallon ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Α)Η Πειραιώς να αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανείων της MIG και Β) να έρθει σε νέα διαπραγμάτευση με το Fortress.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όλα θα εξαρτηθούν εάν υπαναχωρήσει το Farallon από τους ακραίους όρους που έχει θέσει….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης