Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ μείωσε κατά 1,18 δισ. ευρώ την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία από το 2017

Η ΕΕ μείωσε κατά 1,18 δισ. ευρώ την προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία από το 2017
Mogherini: Κατά 1,18 δισ. ευρώ μειώθηκε η προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ στην Τουρκία από το 2017
Η προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία, μειώθηκε συνολικά κατά 1,18 δισ. ευρώ από το 2017, ανέφερε σε σημερινή (25/9) γραπτή της απάντηση, προς τον Ιταλό ευρωβουλευτή της Ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) Marco Zanni, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Federica Mogherini, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, δεν έχει μειωθεί η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες.
Στην ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2019 γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία ξεκίνησε τη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Κύπρου, σε μια σειρά από εξερευνήσεις υδρογονανθράκων με το γεωτρητικό Fatih.
Ένα άλλο σκάφος γεώτρησης το Yavuz, μόλις έφτασε στην περιοχή και πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί, ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ.
Αφού αναφερόταν στα ποσά που διατέθηκαν στην Τουρκία από το 2014 για διάφορους σκοπούς, ο Ευρωβουλευτής ρωτούσε αν η Κομισιόν σκοπεύει να μειώσει τα κονδύλια και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει τους νόμους και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Η Επίτροπος στην απάντησή της αναφέρει ότι «στα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την ΕΕ Τουρκία για το 2020 κατά 145,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ενδεικτικό έγγραφο στρατηγικής.
Η Βοήθεια στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δεν έχει μειωθεί.
Για την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή διέθεσε αρχικά 4,453 δισ. στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας,
Λόγω της αντίθεσης των μεταρρυθμίσεων και της χαμηλής απορρόφησης, η ΕΕ είχε αρχίσει τη μείωση της βοήθειας του ΜΠΒ στην Τουρκία από το 2017, συμπεριλαμβανομένου του αναθεωρημένου ενδεικτικού εγγράφου στρατηγικής 2018, διατηρώντας παράλληλα τη στήριξη που σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης, ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα.
Συνολικά, η συνολική μείωση μέχρι στιγμής που εφαρμόζεται από την ΕΕ από το 2017, είναι 1,18 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης