Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peterson Institute: Θα «χτυπήσει» ο Trump την Κίνα και στον τομέα της ενέργειας;

Peterson Institute: Θα «χτυπήσει» ο Trump την Κίνα και στον τομέα της ενέργειας;
Ο Trump μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για αγορά πετρελαίου από το Ιράν και την Βενεζουέλα
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας βρίσκεται στο σημείο όπου η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί και περιμένει εάν οι δύο χώρες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο 2019.
Αλλά ένα σημαντικό πρόσθετο οικονομικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ της διοίκησης του Trump και του Πεκίνου είναι ακόμα "κρυμμένο", με κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές διαταραχές τους προσεχείς μήνες. Στρέφεται γύρω από την αμερικανική απειλή οικονομικών αντιποίνων για τις συνεχιζόμενες εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας, ελπίζοντας να "στραγγαλίσει" τις οικονομίες τους επαρκώς για να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Αλλά η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο κύριος πετρελαϊκός πελάτης και για τους δύο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε νέες, αλλά σε μεγάλο βαθμό περιττές κυρώσεις κατά της εθνικής τράπεζας και του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ιράν σε αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, όσον αφορά τις ενεργειακές κυρώσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των πωλήσεων πετρελαίου στο Ιράν προς την Κίνα, είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη στοχεύσει σε μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις ενέργειας.
Αυτές οι εταιρείες και παραμένουν ευάλωτες σε αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναλλαγών σε δολάρια, εάν στις δραστηριότητές τους εμπλέκονται όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτών που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις.
Image result for oil china
Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει αγοράζε σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν από περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο του 2019. Ο όγκος των εξαγωγών αργού πετρελαίου συνεχίζει να βυθίζεται. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο του 2019, με περισσότερες από τις μισές από αυτές τις αποστολές να πηγαίνουν στην Κίνα. Επιπλέον, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις εξαγωγές από το Ιράν υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG). Σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν (κυρίως στο Αμπού Ντάμπι) και το υγραέριο παραμένουν σταθερές, με μηνιαία έσοδα περίπου 500 εκ. δολαρίων.,
Η προσέγγιση των ΗΠΑ σχετικά με την ενέργεια στην Κίνα χαρακτηρίστηκε από δισταγμό. Αρχικά, η Κίνα και άλλες επτά χώρες έλαβαν απαλλαγές από τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν τον Νοέμβριο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν σημαντικά τον όγκο των εισαγωγών πετρελαίου κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας περιόδου παραίτησης. Αλλά στις 2 Μαΐου 2019, οι απαλλαγές ανακλήθηκαν. Έκτοτε, οι κινεζικές εταιρείες πετρελαίου και τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις συναλλαγές (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανταλλαγής πετρελαίου-χρέους και συμφωνιών ανταλλαγής) είναι εκτεθειμένες στην εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Trump απείλησε να χτυπήσει τους πετρελαϊκούς πελάτες του Ιράν. Η διοίκηση μπορεί να είναι ικανοποιημένη από ό, τι έχει κάνει η Κίνα μέχρι στιγμής για τη δραστική μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν. Υπήρξαν παρόμοιοι δισταγμοί στον τομέα της τεχνολογίας, με τη αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίζει ή να τροποποιεί τις κυρώσεις της κατά της Κίνας έναντι των κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών ZTE και Huawei. Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να μην τιμωρούν τις μεγάλες κινεζικές πετρελαϊκές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αγορά ενέργειας από την Ιράν για τη βελτίωση της κατάστασης μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας ή για να έχει την κινεζική υποστήριξη για να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του Ιράν ή να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η πρόθεση της κυβέρνησης Trump να ενεργήσει, ωστόσο, σηματοδοτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2019, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον της Zhuhai Zhenrong, μιας εταιρείας χαμηλού προφίλ που ανήκε στην κεντρική κρατική κυβέρνηση για την εποπτεία και τη διοίκηση περιουσιακών στοιχείων (SASAC). Η Sinopec και η China National Petroleum Corporation (CNPC), τα δύο μεγαλύτερα κρατικά διυλιστήρια, μείωσαν αισθητά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν τον Μάιο του 2018 για να αποφευχθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το CNPC επίσης απέσυρε το έργο του στο Ιράν για φυσικό αέριο για να αποφύγει την έκθεση στις αμερικανικές κυρώσεις. Αλλά κάποιος στην Κίνα αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν και κάποιος υποψιάζεται ότι είναι θυγατρικές των κυριότερων κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας. Το χτύπημα της Sinopec και της CNPC, καθώς και σημαντικών κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα επιδεινώσει δραματικά τις εντάσεις με την Κίνα γενικά, προφανώς στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Κίνα είναι επίσης σημαντικός πελάτης του πετρελαίου της Βενεζουέλας. Τον Ιούνιο του 2019, η Κίνα έλαβε πάνω από τις μισές εξαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας με 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για την εξόφληση των ανεξόφλητων δανείων. Η ρωσική εταιρεία Rosneft επίσης λαμβάνει ακατέργαστες αποστολές για την αποπληρωμή χρεών και η ισπανική εταιρεία Repsol ανταλλάσσει προϊόντα πετρελαίου με αργό της Βενεζουέλας.
Στις 5 Αυγούστου 2019, ο Πρόεδρος Trump εξέδωσε μια νέα εντολή για την επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, της Petroleos de Venezuela (PdVSA) και κάθε φυσικό πρόσωπο φίλα προσκείμενο στο καθεστώς Maduro. Η νέα εκτελεστική εντολή παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπό αμερικανικό έλεγχο και απαγορεύει τις συναλλαγές με οποιονδήποτε συνδέεται με την κυβέρνηση, εκτός εάν χορηγηθούν ειδικές άδειες από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική αυτή θέτει τις βάσεις για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κίνας.
Αν όμως ο Πρόεδρος Τρούμπ θέλει να κλιμακώσει τον οικονομικό του πόλεμο εναντίον της Κίνας για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, οι κινεζικές εταιρείες ενέργειας και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να μην λάβουν προνομοιακή μεταχείριση. Αν αυτές οι επιχειρήσεις "χτυπηθούν" από τις κυρώσεις Trump, τότε η οικονομική σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται σε άλλο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης