Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Μήνυμα στην Άγκυρα για την Αμμόχωστο να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Μήνυμα στην Άγκυρα για την Αμμόχωστο να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789
Οι ΗΠA συμμερίζονται τις ανησυχίες Χριστοδουλίδη ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων, δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Pompeo
Διαβεβαίωσαν οι ΗΠΑ σήμερα 25/9, ότι θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε επιστολή του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου, ο Mike Pompeo σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες του κ. Χριστοδουλίδη ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων, δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, και θα ήταν αντίθετες με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία», αναφέρει σύμφωνα με την ίδια πηγή η επιστολή Pompeo
Στην ίδια επιστολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούν και τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον».
Αργά το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο διατλαντικό δείπνο του Mike Pompeo με τους ομολόγους του της ΕΕ και αργότερα να έχει διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Philip Reeker.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης