Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό κενό του 2020 - Ανατροπές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων φέρνει η 4η αξιολόγηση

tags :
Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό κενό του 2020 - Ανατροπές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων φέρνει η 4η αξιολόγηση
Οι διαβουλεύσεις για τα ανοικτά μέτωπα, τα οποία παραμένουν πολλά, θα συνεχιστούν τώρα με ανταλλαγές στοιχείων και τηλεδιασκέψεις
Χωρίς να έχει γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της 4ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.
Οι διαβουλεύσεις για τα ανοικτά μέτωπα, τα οποία παραμένουν πολλά, θα συνεχιστούν τώρα με ανταλλαγές στοιχείων και τηλεδιασκέψεις, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Αθήνα από την ευρωπαϊκή τρόικα (E.E.,ESM, EKT).
Ο ίδιος παράγοντας έκανε λόγο για περισσότερα από 50 θέματα, τα οποία άνοιξαν στο τριήμερο των συζητήσεων με το κουαρτέτο, κάποια περισσότερο ή λιγότερο «καυτά».
Για παράδειγμα το Ασφαλιστικό, που θεωρείται η πλέον «καυτή πατάτα» για οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στο φάκελο με τα «ελληνικά» προαπαιτούμενα μολονότι η αποκατάσταση των αδικιών (σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται) από τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αντίθετα το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών δεν μπορούσε να λείψει από την ατζέντα, διότι πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο - «ουρά» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, το οποίο τείνει να γίνει μόνιμο.
Από την άλλη, είναι μία μεταρρύθμιση με τεράστιο πολιτικό κόστος λόγω της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει (μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ) σε ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες.
Το πλήγμα για τη μεσαία τάξη που θίγεται άμεσα από αυτό το μέτρο θα είναι πολύ μεγάλο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στην Αθήνα για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στα ακίνητα.
Το 2018 υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της αναθεώρησης και η δεύτερη θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης εξίσωσή τους ή, διαφορετικά, μία ενιαία τιμή.
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
Χθες, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών το νέο σχέδιο προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τρόπο που ικανοποίησε, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τους θεσμούς.
Στο δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει ζήτημα με το κενό του 2020 που δημιουργούν οι φορολογικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση των στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.
Το θέμα είναι εάν τελικά τα 1,2 δισ. ευρώ των μειώσεων στους φόρους θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020.
Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης