Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στην Washington Post: Θέλω να κάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό – Να φέρω τους Έλληνες πίσω

Μητσοτάκης στην Washington Post: Θέλω να κάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό – Να φέρω τους Έλληνες πίσω
Oι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
Τον στόχο του να καταστήσει την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να φέρει πίσω τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης περιγράφει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα Washington Post το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης του, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να κάνει την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης.
Η συνέντευξη αρχίζει με το προφίλ του Κ. Μητσοτάκη με το δημοσίευμα να αναφέρεται στον πατέρα του Κ. Μητσοτάκη που υπήρξε πρωθυπουργός και με τον ανιψιό του Κ. Μπακογιάννη που είναι δήμαρχος Αθηναίων καθώς και με τις σπουδές του αλλά και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Η συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη:

Γεννηθήκατε σε μια πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας σας Κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός.
Αν και προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, θεωρώ τον εαυτό μου μη τυπικό πολιτικό.

Γιατί;
Πρώτα από όλα επειδή έχω περάσει πολύ χρόνο στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι το να προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια, δεν είναι απαραίτητα ένα πλεονέκτημα.

Ποια είναι τα συν και τα πλην;
Ήταν ένα μεγάλο συν στην αρχή, αλλά αφού κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα το 2009 στην Ελλάδα όλες οι πολιτικές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.

Τους κατηγορούσαν οι πολίτες;
Ναι υπήρχε ένα γενικευμένο αίσθημα κατά των ελίτ. Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που οι άνθρωποι με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν κάνω αυτή τη δουλειά επειδή την έκανε ο πατέρας μου. Ελπίζω ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου.

Θεωρείτε τον εαυτό σας μη λαϊκιστή, φιλοδυτικό, υπέρμαχο του ΝΑΤΟ πρωθυπουργό;
Αυτή είναι μια αρκετά λογική περιγραφή. Έχω παλέψει πολύ σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένους στόχους και όχι μια λαϊκιστική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Trump είχε μια πολύ καλή σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν πολύ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τσιπρας που ξεκίνησε ως ένας ακραίος αριστερός που διαμαρτυρόταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι καλό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Donald Trump;
Είμαι ένθερμος υποστηρικτής των υπερατλαντικών σχέσεων. Πρέπει να συνεργαστώ με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως πρωθυπουργού;
Νούμερο ένα στόχος μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη ατζέντα.
Ναι αλλά είναι η εντολή που ζήτησα και πήρα. Έχω συγκροτήσει μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει αρκετούς τεχνοκράτες ενώ καταφέραμε να φέρουμε και αρκετούς ανθρώπους εκτός πολιτικής.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 1,9% το 2018.
Όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά εμείς αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Υπάρχουν ευθύνες για αυτό. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πιο προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη, καθώς είναι φορτωμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα υπάρχει πολλή διαφθορά σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορείς να «τρέξεις» μια λειτουργική οικονομία χωρίς λειτουργικές τράπεζες. Πώς σχεδιάζετε να το διορθώσετε αυτό;
Είμαστε σε συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει μια μαζική αποφόρτιση μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αφαιρέσουμε 30 δις ευρώ.

Αναφέρατε επίσης ότι μειώνετε φόρους
Αρχίσαμε με τη μείωση του φόρου στα ακίνητα και το 2020 θα μειώσουμε την φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 24%. Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους.

Ναι αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεστε έσοδα για να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να διευρύνετε την φορολογική βάση;
Ο τρόπος για να διευρύνεις την φορολογική βάση είναι να καταπολεμήσεις την φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνεις τη φορολογική συμμόρφωση. Κυνηγάς την "χαμηλή" φοροδιαφυγή σε ταβέρνες και καφετέριες με το να ενθαρρύνεις τους πολίτες να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά.

Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους;
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν. Για αυτό κυνηγάμε και τις δύο κατηγορίες. Έχουμε τώρα μια αξιόπιστη αρχή εσόδων και τα πηγαίνει πολύ καλά στον εντοπισμό μεγάλων και μικρών φοροφυγάδων.

Αναφερθήκατε στο brain drain. Πως σχεδιάζετε να το αντιμετωπίσετε;
Οι άνθρωποι έφυγαν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν υπήρχαν δουλειές στην Ελλάδα της κρίσης. Άλλοι έφυγαν επειδή αναζητούσαν μια καλύτερη εργασία ή γιατί πλήρωναν πολύ υψηλούς φόρους και το διαθέσιμο εισόδημα τους ήταν πολύ χαμηλό. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να νιώθεις ότι δεν δουλεύεις για την κυβέρνηση.

Αντί να μειώσετε φόρους, γιατί δεν δαπανάτε χρήματα για τις υποδομές ή για άλλα προγράμματα;
Θα μπορούσε να γίνει αυτό, και ενδεχομένως να κάνουμε και τα δύο, αλλά το ερώτημα είναι: ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής όσον αφορά τη δημιουργία ανάπτυξης; Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το ρυθμό ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον.

Θα εργαστείτε για να αλλάξετε τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ που λειτουργούν ως πρώτη πύλη εισόδου των μεταναστών να είναι υπεύθυνα για αυτούς;
Ναι. Έχουμε ξανά μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Είχαμε 3000 εισόδους προσφύγων την περασμένη εβδομάδα.

Έρχονται από τη Συρία;
Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Αφγανιστάν και από την υποσαχάρια Αφρική.

Τους στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan;
Εάν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Erdogan. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία.

Αυτό είναι που κάνει;
Ναι.

Τι πιστεύετε για το σχέδιο του Ergodan να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία όπου σχεδιάζει να στείλει εκατομμύρια  Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία;
Ο Erdogan θέλει μια ζώνη μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας, μια ζώνη ασφαλείας που να κατοικείται από Σουνίτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Είναι εξαιρετικά απίθανο οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν με αυτήν την πρόθεση.

Στην Ιντλίμπ, 3 εκατομμύρια Σύροι ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα όπλα του προέδρου Bashar al Assad. Ποια είναι η λύση;
Η λύση είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες στο έδαφος της. Ελπίζω κάποια στιγμή ο πόλεμος να τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των βαρών. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος μόνη της και ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Πόσους πρόσφυγες έχετε;
70.000.

Οι μετανάστες συνήθιζαν να μπορούν να κινηθούν βόρεια, αλλά…
Τώρα τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά.

Η Τουρκία συνεχίζει τις πτήσεις F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Οι υπερπτήσεις φυσικά είναι ένα ζήτημα. Είναι παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθει η κατάσταση.

Η Τουρκία προχωρά σε γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
Κάνουν γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. [Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία] Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας.

Τι νομίζετε ότι θέλει ο πρόεδρος Erdogan;
Θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος πρόεδρος [Νίκος Αναστασιάδης] δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν -Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας.

Τέσσερα χρόνια μετά, στο τέλος της θητείας σας, τι θέλετε να λένε οι άνθρωποι;
Ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα.


Image

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story της Ευρωζώνης - Ανάγκη μείωσης των στόχων για το πλεόνασμα

Απολύτα βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα από τα καλύτερα success story της Ευρωζώνης εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Όπως υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει μία αναπτυξιακή πολιτική, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική με χαμηλότερους φόρους, ο δεύτερος πυλώνας είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο τρίτος η αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών.
O κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως με την εκλογή του στην πρωθυπουργία οι Έλληνες πολίτες του έχουν δώσει εντολή να οδηγήσει την οικονομία σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υποστήριξε πως η ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων της δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την ατζέντα της με πιο επιθετικό τρόπο.
Δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση για μια επανεξέταση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη και τόνισε πως μια μείωση του στόχου του δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% δεν θα εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα.
Υπογράμμισε επίσης, πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση καθιστά εύλογη την παραχώρηση περισσότερου δημοσιονομικού χώρου.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg αν μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποδόσεις στις αγορές ομολόγων, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως η Ελλάδα δανείζεται ήδη από τις αγορές με επιτόκια που είναι πολύ πιο λογικά και σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Image
Υπογράμμισε ωστόσο, πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν η χώρα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Erdogan το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.
Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Δημοσιογράφος: Τώρα βεβαίως ως Πρωθυπουργός, θα πρέπει να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας, τις υποσχέσεις σας για ανάπτυξη, για θέσεις απασχόλησης, τις υποσχέσεις σας για ξένες επενδύσεις. Είχατε συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, εδώ, στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκατε με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών, με τραπεζίτες, έχετε κάτι να αναφέρετε;
 
Πρωθυπουργός: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, όπως αναφέρατε, κάτι έχει πράγματι αλλάξει στην Ελλάδα από τις εκλογές και έπειτα. Πιστεύω ότι κάναμε μια καλή αρχή, η κυβέρνηση μου έχει μια πολύ ισχυρή εντολή για να φέρει ανάπτυξη, που είναι το πραγματικά σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης. Το αίσθημα των επενδυτών κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις στις τιμές των ομολόγων μας σημειώνουν πτώση, γεγονός που είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, και σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι υπάρχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας γύρω από την Ελλάδα, που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με έναν πολύ πιο επιθετικό τρόπο. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολες τις επενδύσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές όπως επίσης και για τις ξένες, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και ο στόχος μου είναι πολύ απλός: θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3- 4 χρόνια.
 
Δημοσιογράφος: Αυτό υπήρξε πρόβλημα για την Ελλάδα, σε πολλούς τομείς. Υπάρχει κάποιος τρόπος να επωφεληθείτε από αυτές τις χαμηλές αποδόσεις που περιγράφετε;
 
Πρωθυπουργός: Από τεχνικής άποψης έχουμε υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αλλά αν κοιτάξετε τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία, αυτές είναι σχετικά χαμηλές. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται εκ νέου, και τα επιτόκια είναι πολύ πιο λογικά. Σκοπεύουμε να προβούμε στην αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ  όσο πιο σύντομα γίνεται και έχουμε ήδη υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά είναι πολύ ακριβά δάνεια, το χρέος μας θα φαίνεται πολύ πιο λογικό, επωφελούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια, αλλά επίσης, το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο, αν καταφέρουμε να ανακτήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Χωρίς αμφιβολία. Γνωρίζω κ. Πρωθυπουργέ ότι αισθάνεστε περιορισμένος από το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει μέχρι το 2022. Έχετε μιλήσει γι’ αυτό με τους πιστωτές σας σχετικά με τη μείωσή του σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.
 
Πρωθυπουργός: Βέβαια το έχουμε πράξει. Έθεσα εξ αρχής το ζήτημα ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί γενικώς κατάλοιπο του παρελθόντος σε μια εποχή που υπήρχε λιγοστή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα εκτιμώ ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, όχι μόνο έναντι της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης, και ξανά όπως σας είπα πριν, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Είπα επίσης ότι θέλω πρώτα να ανακτήσω την αξιοπιστία, να προωθήσω μια επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να συζητήσω τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021, όχι απαραίτητα για το επόμενο έτος. Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις για το 2020. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, είμαστε σε συνομιλίες με τους θεσμούς αυτές τις ημέρες, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα βρούμε έναν συμβιβασμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας βιωσιμότητα και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με την ατζέντα μείωσης των φόρων και βεβαίως να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική υπέρ των επιχειρημάτων μας.
 
Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ήδη βοηθάτε το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις συμμετοχής, για κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αλλά παραμένουν προβληματικοί, οι ισολογισμοί τους από την ποσότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπάρχει κάτι άλλο που η κυβέρνηση σας μπορεί να κάνει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να διοχετεύσουν περισσότερες πιστώσεις στην οικονομία;
 
Πρωθυπουργός:  Πρώτα απ΄ όλα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι προχωρήσαμε πολύ γρήγορα προς την εφαρμογή  ενός σχήματος εθνικής προστασίας που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν από έναν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων και αυτό θα βελτιώσει οπωσδήποτε τους ισολογισμούς τους και θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν την πίστωση και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, καθώς οι τιμές των επενδυτικών στοιχείων βελτιώνονται αυτά επίσης θα βοηθήσουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ετσι εκτιμώ ότι  αυτή η παρέμβαση θα είναι σημαντική, θα νομοθετήσουμε βάσει αυτών των γραμμών και θα βεβαιωθούμε ότι έχουμε διευθετήσει τις εκκρεμότητες τους επόμενους δύο μήνες και το εργαλείο θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ γρήγορα.  Επομένως προχωρήσαμε πολύ επιθετικά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος γιατί αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια στρατηγική τριών πυλώνων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε μία διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, χαμηλότερους φόρους, κάποιο δημοσιονομικό χώρο όπως συζητήσαμε, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια αλλά και στους εσωτερικούς επενδυτές και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραπεζικό πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δε βλέπω το λόγο να μη μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι αφήσαμε πλέον πίσω μας την κρίση.

Δημοσιογράφος: Αναφορικά με το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου, τα αιτήματα της Ιταλίας και οι δυσκολίες που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Γερμανία προσθέτουν ώθηση σε όσα επιδιώκετε να πετύχετε;

Πρωθυπουργός: Νομίζω πως ναι. Δεν επαφίεται σε εμένα να προτείνω πώς θα έπρεπε να είναι η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, όμως από μία πλευρά είναι ενδιαφέρον ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας το οικονομικό κλίμα κινείται ανοδικά ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων όπου η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της  πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε μερικούς πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν τεθεί εδώ και χρόνια στις χώρες της ευρωζώνης. Εμφανώς, είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον και γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% ή και 2% σε καμία περίπτωση δε θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Αντιθέτως θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς να περιοριζόμαστε από ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% αποτελεί ένα λογικό στόχο για το 2021;

Πρωθυπουργός: Δεν θα κάνω εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα σας πω ότι η θεμελιώδης λογική όσων προτείνουμε  αφορά  μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων της οποίας θα έχουμε την ιδιοκτησία και θα καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμα. Αυτό ήταν πάντοτε αυτό που παλεύαμε να επιτύχουμε. Αυτή την ατζέντα θέλω να την κάνω εγχώρια, να έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία αυτής της ατζέντας και ναι, μόλις αποδείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι λογικό να ζητήσουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Όμως είμαστε μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Νικήσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς στην κάλπη, και το κάναμε παρουσιάζοντας μετριοπαθείς προτάσεις. Στοχεύουμε να κυβερνήσουμε από το κέντρο, θέλουμε να έχουμε δική μας την κεντρώα ατζέντα και νομίζω ότι εισάγουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία.

Δημοσιογράφος: Ένας ασφαλής τρόπος προσέλκυσης νέων κεφαλαίων είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστείτε για να κάνετε κάτι με τα Ελληνικά Πετρέλαια;

Πρωθυπουργός: Ξεκινήσαμε με το αεροδρόμιο της Αθήνας, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει για την ιδιωτικοποίηση του 30% του αεροδρομίου. Κοιτάζουμε και την  υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων εξετάζοντας όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι ζήτημα τιμής, θέλουμε δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι αν πουλήσουμε θα πουλήσουμε στην καλύτερη τιμή. Επίσης, υπάρχει ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα από το ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στοιχείων στον τομέα της ενέργειας που θα παρουσιαστούν στους επενδυτές πολύ σύντομα

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τα δίκτυα διανομής ή συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ;

Πρωθυπουργός: Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται κεφάλαια για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχω αναλάβει μία ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα εξαλείψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2028 και θα κλείσουμε όλες τις μονάδες λιγνίτη μέχρι τότε. Και η ΔΕΗ πρέπει να μετακινηθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημοσιογράφος: Μία σύντομη ερώτηση που πρέπει να σας θέσω πριν κλείσουμε. Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο  Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη. Καταλήξατε σε κάποια συμφωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με τους πρόσφυγες που ο ίδιος απείλησε ότι θα αφήσει να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και της Ελλάδας;

Πρωθυπουργός: Είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ήταν η πρώτη μου συνάντηση μαζί του από την έναρξη της θητείας μου ως Πρωθυπουργός. Θέλουμε να κάνουμε μία ειλικρινή επανέναρξη και να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως, έθεσα το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, είδαμε ότι οι αριθμοί τους αυξήθηκαν, και είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα από την πλευρά της στην εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά. Του έθεσα το ζήτημα. Νομίζω ότι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ είναι προς όφελος και των δύο πλευρών με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται και από όλες τις πλευρές και βεβαίως είναι λογικό όπως και ήταν λογικό να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα στηρίζει με κεφάλαια την Τουρκία καθώς η Άγκυρα διαχειρίζεται μια πολύπλοκη κατάσταση στα εδάφη της.

Δημοσιογράφος: κ. Πρωθυπουργέ, ήταν τιμή μας να σας έχουμε εδώ στο Bloomberg Global Business Forum

Πρωθυπουργός: Σας ευχαριστώ πολύ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης