Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Ακόμα περιμένουμε νόμιμες και εφαρμόσιμες ιδέες για το Brexit από τη Μ. Βρετανία

tags :
Barnier (ΕΕ): Ακόμα περιμένουμε νόμιμες και εφαρμόσιμες ιδέες για το Brexit από τη Μ. Βρετανία
Παραμένει το αδιέξοδο, μη αποδεκτές οι εναλλακτικές προτάσεις του Johnson για την άρση του backstop
Την θέση ότι η ΕΕ ακόμα περιμένει νόμιμες και εφαρμόσιμες ιδέες για το Brexit από τη Μεγάλη Βρετανία διατύπωσε ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, ο οποίος αναμένεται να έχει έναν ακόμα γύρο συνομιλιών με τους Ευρωπαίους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ο Barnier αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για την πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία, καθώς χθες Τετάρτη 25/9 συνήλθε το βρετανικό Κοινοβούλιο ύστερα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Boris Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του έως τις 18/10.
Η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα, με την αντιπολίτευση να καλεί τον Johnson να παραιτηθεί και με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση και να τον ρίξουν και άρα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Οκτώβριο είτε να τον αφήσουν να φέρει εις πέρας την υπόθεση του Brexit.
Σημειώνεται πως ο Johnson, και παρά το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit εφόσον δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ, διαμηνύει πως θα προχωρήσει στο Brexit στις 31/10 είτε έχει καταλήξει είτε όχι σε συμφωνία με την ΕΕ.
Η Μ. Βρετανία υπέβαλε εντός της εβδομάδας μια ακόμα επιστολή – την τέταρτη – στην ΕΕ σχετικά με τις εναλλακτικές της προτάσεις προκειμένου να αφαιρεθεί από τη συμφωνία αποχώρησης η πρόβλεψη για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα,  αλλά η ΕΕ τις απέρριψε ως μη αποδεκτές.
Και ενώ το αδιέξοδο εξακολουθεί να παραμένει και μαζί με αυτό και η αβεβαιότητα για το εάν, το πότε και το πώς το Brexit θα γίνει, πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, αναφέρουν πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι να «ανοίξει» και πάλι η συμφωνία αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η Theresa May με τους Ευρωπαίους ηγέτες και η οποία όμως είχε απορριφθεί με εμφατικό τρόπο από το  βρετανικό κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης