Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενίσχυσε τη βοήθεια προς τον Jouan Guaido 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τη στήριξή του στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, εξαίροντας τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που τον στηρίζουν, αύξησε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς την αντιπολίτευση και απαγόρευσε την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος σε μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Σε συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ δήλωσε προς τους Λατινοαμερικάνους προέδρους που αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι ανήκουν σε έναν «ιστορικό συνασπισμό».
Επί περισσότερους από οκτώ μήνες προσπαθούν να εκδιώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.
Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη Βενεζουέλα «ψηλά στη διεθνή ατζέντα», επεσήμανε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας πήγε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναζητώντας μια πρόοδο στην αντιπαράθεσή που έχει με την κυβέρνηση Μαδούρο, όμως επικεντρώνεται και στην άσκηση πίεσης στην ΕΕ ώστε να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του Μαδούρο που έχουν περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκές χώρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 36 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα, τα οποία θα δοθούν σε πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει στόχο να συγκεντρώσει 223 εκ. δολάρια για να βοηθήσει 2,6 εκ. ανθρώπους στη χώρα.
«Προσφέρουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, όχι επειδή το θέλουμε (…) αλλά επειδή πρέπει», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα.
«Άνθρωποι πεθαίνουν, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν νερό, δεν έχουν τίποτα».
Οι ΗΠΑ προσφέρουν επίσης στον Γκουαϊδό 52 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της παράλληλης κυβέρνησής του. Πολλά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τη βοήθεια που προοριζόταν για χώρες της Κεντρικής Αμερικής, δήλωσε χθες ο Μαρκ Γκριν διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).
Ο Γκουαϊδό και οι σύμμαχοί του στη Λατινική Αμερική προσπαθούν ολοένα και πιο πολύ να παρουσιάσουν τον Μαδούρο ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα προκειμένου να ωθήσουν άλλες χώρες να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνησή του.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε επεσήμανε χθες ότι θα δώσει στον ΟΗΕ ένα φάκελο στον οποίο θα περιέχονται αποδείξεις ότι ο Μαδούρο προστατεύει ένοπλους Κολομβιανούς αντάρτες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα στη Γενική Συνέλευση, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ομιλία του Ντούκε.
Παράλληλα μια ομάδα ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Σε κοινή τους ανακοίνωσή η Ομάδα της Λίμα των λατινοαμερικανικών χωρών και η Διεθνής Ομάδα Επαφής επεσήμαναν ότι «επαναλαμβάνουν την ακλόνητη δέσμευσή τους για την επιστροφή της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης