Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες ζήτησαν οι Θεσμοί

Χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες ζήτησαν οι Θεσμοί
«Πράσινο φως» στα φορολογικά - Σε επενδύσεις η επιστροφή κερδών από ομόλογα
Ενα αναλυτικό report που θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, και μάλιστα σε λεπτομέρεια που να εμπεριέχει ακόμα και ειδικούς διαχειριστές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζήτησαν οι θεσμοί από το Υπουργείο Οικονομικών ως μία από τις προϋποθέσεις για μια θετική έκθεση της Κομμισιόν τον Οκτώβριο ανέφεραν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.
Τα χρέη αυτά κινούνται στα 2 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει δύο reports: To ένα θα αφορά τον προϋπολογισμό  και το δεύτερο την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Και τα δύο αναμένεται να είναι έτοιμα το Νοέμρβιο ενώ σε ότι αφορά την αξιολόγηση αυτή εκτιμάται ότι θα εγκριθεί στις 4.12.19 (Eurogroup).
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πήγε περίπου άριστα λένε καλά ενημερωμένες πηγές.
Οι θεσμοί αισθάνθηκαν πως μιλούν με συνδετημόνες που ξέρουν τη δουλειά και κυρίως φιλοευρωπαϊστές κάτι που βοήθησε ιδιαιτέρως το κλίμα.
Υπ' αυτή την έννοια πολλά δύσκολα θέματα δείχνουν να βρίσκονται προς το δρόμο της επίλυσης:

- Οι 120 δόσεις για τις οποίες οι θεσμοί είχαν εκφράσει έντονες ενστάσεις τώρα φαίνεται να έχουν πειστεί να τις αποδεχθούν θετικά καθώς σε αυτήν εντάσσονται πολλά και μικρά χρέη επί τη βάση της στατιστικής. Αντιστοίχως φαίνεται πως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα γίνουν 24 ενώ για τους έκτακτους φόρους οι δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα πιο γεναίας προσαύξησης.
-Το APS προχωράει. Το ύψος των εγγυήσεων προσδιορίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ το κόστος σε 2% που σημαίνει 200 εκατ. ευρώ κόστος  ετησίως για τις 4 τράπεζες. Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί είναι αισιόδοξοι για την ταχύτητα με την οποία το θέμα θα κινηθεί ενώ επιθυμούν γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων. Για τις τράπεζες εν γένει, οι θεσμοί επιθυμούν να δουν ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης πλην όμως έκτιμούν πως ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και βοηθούν πολύ εν γένει και τα χαμηλά επιτόκια σε όλα τα projects του χρηματοοικονομικού τομέα.
- Η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει εντός προθεσμιών. Η εκτίμηση των θεσμών είναι πως δεν θα υπάρξει διαφορά στο πλεόνασμα για το 2019. Για το 2020 υπάρχει κάποια διαφορά που προκύπτει από το ρυθμό ανάπτυξης που η Επιτροπή τον υπολογίζει στο 2% και η Ελληνική κυβέρνηση στο 3%. Ομως αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει στην παρούσα φάση τη διαπραγμάτευση.
- Η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα θα πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρη (1,2 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα πάει για να καλύψει χρέος αλλά τμήμα του ή και όλο θα κατευθυνθεί για επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης