ΕΛΠΕ: Στο 2,125% η απόδοση του ομολόγου των 500 εκατ. - Υπερκάλυψη κατά 5 φορές της έκδοσης - Πλήρης επιβεβαίωση του ΒΝ

ΕΛΠΕ: Στο 2,125% η απόδοση του ομολόγου των 500 εκατ. - Υπερκάλυψη κατά 5 φορές της έκδοσης - Πλήρης επιβεβαίωση του ΒΝ
ΕΛΠΕ: Στο 2,125% η απόδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ
Την ικανοποίησή του για την πορεία της δημοπρασίας του πενταετούς ομολόγου, από την οποία τα ΕΛΠΕ άντλησαν 500 εκατ. ευρώ, με την έκοδη να υπερκαλύπτεται κατά πέντε φορές με τα προσφερόμενα κεφάλαια να ξεπερνούν τα  1,4 δισ. ευρώ εξέφρασε ο CEO του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης.
Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ενώ στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την έκδοση, καθώς κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης, αλλά και για τη μείωση κόστους για τον όμιλο.

Η ανακοίνωση τνων ΕΛΠΕ

Η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η «HPF»), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία, συνολικού ύψους €500 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41, οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €1.4 δις., με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης (yield) σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από €400 εκατ. σε €500 εκατ.
Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου €240 εκατ.) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της Εταιρείας που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε: "Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση Ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την Ελληνική οικονομία.
Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2,125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του Ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης του βιβλίου."
Τα κεφάλαια της Έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη, για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.
Η Έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου.
Η εκκαθάριση τόσο της Έκδοσης όσο και της Πρότασης Εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2019.
Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

Τί έγραφε το bankingnews.gr την Παρασκευή 27/09/2019 - 02:06

Στόχος πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ έως 20% τον Οκτώβριο 2019

(upd2)Στο 2,125% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομολογιακό 500 εκατ ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), με τις προσφορές να φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ ή 3 φορές το ζητούμενο ποσό.
Image
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα στις 10:30 το πρωί και έκλεισε στις 14:00 το μεσημέρι.
Με επιτόκιο πέριξ του 2% η έκδοση θεωρήθηκε επιτυχής αν ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΤΕ εξέδωσε πρόσφατα ομολογιακό με την «εγγύηση» της Deutsche Telecom στο 0,99%.
Το road show οι παρουσιάσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ ολοκληρώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Οι σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι Credit Suisse και Goldman Sachs ως παγκόσμιοι συντονιστές και Joint Bookrunners, καθώς και οι Alpha Bank, Citigroup, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς ως Joint Bookrunners προκειμένου να οργανώσουν την έκδοση ομολόγου.
Τα ΕΛΠΕ με την έκδοση του νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας θα εξαγοράσει παλαιότερη έκδοση λήξης 2021 ύψους 449 εκατ που έφεραν τοκομερίδιο 4,875%
Μόνο από αυτή την αλλαγή και την μεγάλη μείωση του επιτοκίου τα ΕΛΠΕ μειώνουν τα έξοδα εκ τόκων, επιμηκύνουν το χρέος και βελτιώνουν τα έσοδα.

Στόχος πώληση μετοχών έως 20% τον Οκτώβριο 2019

Τον Οκτώβριο 2019 σχεδιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια να προχωρήσουν σε placement έως και του 20% των μετοχών.
Αρχικά σχεδιαζόταν 35% πώληση μετοχών αλλά αυτό το σενάριο εγκαταλείφθηκε.
Ακολούθησε νέος σχεδιασμός με στόχο placement μετοχών 10% με 15% που αντιστοιχεί σε 30,5 με 45 εκατ μετοχές και με discount 10% αντί 25% που ήταν οι αρχικές σκέψεις.
Μετά το road show που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές, δεν θα απέκλειαν το placement να φθάσει έως και το 20% ή σε ένα εύρος 15% με 20% ή έως 61 εκατ μετοχές.
Σε σημερινές τιμές 8,30 ευρώ το discount 10% με 15% που σημαίνει τιμή έως τα 7 ευρώ αν και η διοίκηση θα ήθελε το placement να πραγματοποιηθεί σε τιμή στα 8 ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο μέτοχος του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων αλλάζουν στρατηγική και φαίνεται να προσανατολίζονται σε διάθεση μετοχών όχι του 35,5% αλλά 15% έως μέγιστο 20% ελλείψει σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος....
Να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων δομείται ως εξής
-Paneuropean oil (όμιλος Λάτση)  45,5%
-ΤΑΙΠΕΔ 35,5%
-Ξένοι θεσμικοί 5,9%
-Ιδιώτες επενδυτές 7,8%

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS