Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το προσφυγικό, κορωνίδα στις προτεραιότητες Μητσοτάκη - Στη Σύνοδο Κορυφής (17/10) θα θέσει το ζήτημα

Το προσφυγικό, κορωνίδα στις προτεραιότητες Μητσοτάκη - Στη Σύνοδο Κορυφής (17/10) θα θέσει το ζήτημα
Στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο Mike Pompeo
Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία για την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το προσφυγικό έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα έπειτα από έναν μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων που είχε με ξένους ηγέτες και επενδυτές όλες αυτές τις μέρες στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.
Στην ομιλία του την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμφατικά στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει την Άγκυρα και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και για τη στάση της στο προσφυγικό.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος εμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις Erdogan ότι θα ανοίξει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το προσφυγικό και έστρεψε βεβαίως τα πυρά του και προς τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τις χώρες του Visegrad λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ταυτόχρονα να αρνείται να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες επιβαρύνοντας μόνο τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης με όλο το βάρος της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει στοχευμένα μηνύματα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ότι αφορά το προσφυγικό και προς την Τουρκία και προς τις Βρυξέλλες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει σε όλες τις διεθνείς επαφές του και στα διεθνή φόρα που θα λαμβάνει μέρος να ευαισθητοποιεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο Mike Pompeo

Μάλιστα η Αθήνα περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η επίσκεψη που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner και της Γερμανίας, Horst Seehofer, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο που ανέλαβαν Βερολίνο και Παρίσι, πρώτα στην Άγκυρα και μετά στην Αθήνα.
Παράλληλα, ετοιμάζεται να θέσει το θέμα ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Είναι η πρώτη Σύνοδος του έτους κι εκεί ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να θέσει τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του και προς την Άγκυρα και στην συνάντησή του με τον Tayyip Erdoğan, έβαλε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και έθεσε τα ζητήματα.
Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo στις 4 Οκτωβρίου, στην Αθήνα ο οποίος θα συναντηθεί  με τον πρωθυπουργό όπως επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης