Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook - Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 6 μήνες

Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook - Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 6 μήνες
Για τους εργαζομένους αποφασίστηκε μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας κι επέκταση του κατά ένα μήνα
Μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του ομίλου ThomasCook καθώς και των εργαζομένων σε αυτές αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, μετά από ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων αποφασίστηκε ότι:

Για τους εργαζόμενους

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, αποφασίστηκε μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.
Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

Ενίσχυση της ρευστότητας - Φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων

Όπως ανακοινώθηκε, αναστέλλεται για έξι μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.
Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.
Ειδικότερα, για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.
Μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.
Εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS