Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΕ για τα «μάτια» Airbus και Boeing

CNBC: Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΕ για τα «μάτια» Airbus και Boeing
ΗΠΑ και ΕΕ αλληλοκατηγορούνται για «παράνομες» επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείας τους 
Σε εμπορικό πόλεμο και με την Ευρώπη αναμένεται να εμπλακούν οι ΗΠΑ, αν την Δευτέρα (30/9) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) κάνει δεκτό το αίτημα της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
Σύμφωνα με το CNBC αυτό θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά.
Η Επιτροπή του ΠΟΕ, που συνεδριάζει στη Γενεύη, καλείται να λάβει μια οριστική απόφαση σ ένα αίτημα το οποίο υποβλήθηκε πριν από 15 χρόνια από τις ΗΠΑ οι οποίες ζητούν αποζημίωση για τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζουν επιδοτήσεις που χορηγούνται στην Ευρωπαϊκή αεροναυπηγική Airbus από την ΕΕ σε βάρος της αμερικανικής Boeing.
Με δεδομένο ότι η ΠΟΕ πιθανότατα θα δεχθεί το αμερικανικό αίτημα, οι μετοχές της Airbus υποχώρησαν αιφνιδιαστικά, ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump φαίνεται ότι θα λάβει την ηθική ικανοποίηση της αποζημίωσης.
Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θέλει να επιβάλει δασμούς έως και 100% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις Η.Π.Α. με ετήσια εμπορική αξία περίπου 11,2 δισ. Δολάρια ετησίως.
Το Reuters, ωστόσο, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν τη μείωση του ποσοστού επί των δασμών, όμως θα επιμείνουν στην επιβολή δασμών στα ακριβά προϊόντα της ΕΕ η αξία των οποίων φτάνει τα 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταρτίσει κατάλογο με τα «πολυτελή» ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία εκτός από τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματα τους, συγκαταλέγονται μοτοσικλέτες, τρόφιμα, ποτά, ρούχα, ευγενή μέταλλα και κοσμήματα.
Να σημειωθεί, ότι παρόμοιο αίτημα έχει καταθέσει και η ΕΕ στον ΠΟΕ, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Αμερικανική Boeing λαμβάνει αθέμιτη οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απόφαση γι αυτή την υπόθεση αναμένεται να βγει στους επόμενους 9 μήνες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης