Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi: Δημοσιονομική ένωση και ενιαίος προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη - Θα διαρκέσει πολύ το νέο QE - Οι αντίπαλοι του ευρώ απέτυχαν

Draghi: Δημοσιονομική ένωση και ενιαίος προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη - Θα διαρκέσει πολύ το νέο QE - Οι αντίπαλοι του ευρώ απέτυχαν
«Πιο επείγουσες παρά ποτέ οι δημόσιες επενδύσεις για να αντισταθμιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση», υπογράμμισε ο Draghi
Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ μακροπρόθεσμα τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ) Mario Draghi σε συνέντευξή του στους Financial Times. 
Οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες είναι «πιο επείγουσες παρά ποτέ για να αντισταθμιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση», υπογράμμισε.
Σημείωσε επίσης, πως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη δημοσιονομική ένωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρωζώνη να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
«Δεδομένης της εγγενής αδυναμίας των εθνικών κρατών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό που έχει σημασία είναι να καταστεί η Ένωση ισχυρότερη.
Σε ορισμένους τομείς, η περαιτέρω ολοκλήρωση επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο», ανέφερε ο κ. Draghi.
«Για να έχουμε μια ισχυρότερη ΟΝΕ [οικονομική και νομισματική ένωση] χρειαζόμαστε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος », συνέχισε ο Ιταλός τραπεζίτης.
Η παρέμβαση του Draghi - καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά από οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου - είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω διαμάχη στη Γερμανία και στα δημοσιονομικά συντηρητικά κράτη - μέλη.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αντιμετωπίζει ήδη έντονες αντιδράσεις μετά το πρόσφατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Το νέο QE μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ»

Εννέα από τα 25 μέλη του διοικητικού της συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την αναζωογόνηση της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του νέου QE ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Ο Draghi τόνισε ότι οι νέες θετικές συνέπειες του QE εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τις αρνητικές συνέπειες όπως οι διογκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα, στην εμπορική ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε περισσότερη κρατική στήριξη, η οποία θα αμβλύνει την επιβάρυνση για την κεντρική τράπεζα.
«Το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ καιρό αν δεν υπάρξκει καμία υποστήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης την άνοιξη, αλλά τα σχέδια αυτά είναι μια πολύ λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης που είχε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων και οι οικονομολόγοι επιθυμούν περισσότερες δράσεις από το Βερολίνο, αλλά μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση παραμένει απρόθυμη να αυξήσει τις δαπάνες παρά τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται τώρα σε ύφεση.
Η έλλειψη δημοσιονομικών δαπανών και οι περιφερειακοί μηχανισμοί σταθεροποίησης εμπόδισαν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η οποία ακολουθήθηκε από τη δική της κρίση χρέους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Οι αντίπαλοι του ευρώ απέτυχαν»

Ορισμένα κράτη μέλη της Νότιας Ευρώπης και η Ιρλανδία χρειάστηκε να επωμιστούν μεγάλο βάρος και με σοβαρές προσπάθειες λιτότητας ενώ ευημερούσες οικονομίες, όπως η Γερμανία, παρείχε μικρή στήριξη με το μεγάλο βάρος για ανάπτυξη να πέσει στην ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τον οποίο θα διαδεχθεί η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde,  παραδέχθηκε ότι, υπήρξαν κατά τη θητεία του πολιτικές διαφορές, λέγοντας:
«Διαφωνίες σχετικά με την πολιτική υπάρχουν παντού, όχι μόνο στην Ευρώπη».
Ο αποχωρών πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως ένα σύμφωνο για τη δημοσιονομική πολιτική θα γίνει πραγματικότητα μακροπρόθεσμα, διότι η στάση των πολλών απέναντι στην οικονομική ολοκλήρωση μετατοπίστηκε μετά από την ελληνική κρίση.
«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη σημασία αυτών των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από μερικά χρόνια - θα υπάρξει κάποια στιγμή μια δέσμευση», παρατήρησε ο Draghi.
«Οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος, η εμπιστοσύνη ανεβαίνει. Οι αντίπαλοι του ευρώ δεν πέτυχαν», κατέληξε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης