Αδυναμία και πτώση στο ΧΑ -0,80% στις 861 μον. – Σύννεφα ξανά στις τράπεζες, εμφανείς οι φούσκες στις αποτιμήσεις

Αδυναμία και πτώση στο ΧΑ -0,80% στις 861 μον. – Σύννεφα ξανά στις τράπεζες, εμφανείς οι φούσκες στις αποτιμήσεις
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 860-850 μονάδων – Πιέσεις στις τράπεζες
(upd18)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 861 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας και πλησίον της πρώτης στήριξης των 860 - 850 μονάδων, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, ειδικότερα οι απώλειες -3,31% της Πειραιώς... ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Διάχυτη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών καθώς αναμένουν οι προσδοκίες να επαληθευτούν στην πράξη για να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα με τις συναλλαγές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμένα επίπεδα.

Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι σημάδια κόπωσης είναι εμφανέστατα στην αγορά, οι τράπεζες δεν έχουν ανοδικά περιθώρια, σύννεφα αρχίζουν πάλι να εμφανίζονται στην αγορά.
Οι φούσκες στα ομόλογα και στις μετοχές είναι εμφανείς.
Η HSBC σε έκθεση της για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες εμφανίζεται αισιόδοξη αλλά η αισιοδοξία αυτή τελεί υπό όρους.
Ειδικότερα εκτιμά ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώνονται σημαντικά καθώς η νέα κυβέρνηση έχει μια σαφή ατζέντα υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης θεωρεί ότι ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εφικτός, ενώ σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες, μπορεί να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα των επενδυτών για τη χώρα

Ειδικότερα, στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν  στην Πειραιώς -3,31% ενώ η Alpha Bank έκλεισε τελικά με κέρδη +0,41%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Jumbo, Viohalco, Motor Oil ενώ ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρας, ΑΔΜΗΕ  και ΟΤΕ.
Ολοκληρώθηκαν οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2019 τα οποία δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές και αυτός ήταν ο κύριος λόγος των ρευστοποιήσεων που ξεκίνησαν από χθες και συνεχίζονται και σήμερα, ειδικά για τις εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι ελπίδες πλέον μεταφέρονται στα αποτελέσματα β΄ 6μήνου, αν και οι προοπτικές όπως καταγράφονται στους περισσότερους ισολογισμούς είναι κάπως θετικές αλλά οι εισηγμένοι αποφεύγουν τις προβλέψεις.
Στα στατιστικά, ο μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε σταθεροποιητικά για τον Γενικό Δείκτη με οριακή άνοδο +0,04% ενώ κέρδη +6,16% κατέγραψε ο Τραπεζικός Δείκτης.
Ειδικότερα στις τράπεζες, τα περισσότερα σωρευτικά κέρδη σημείωσε η Eurobank +10,31% και ακολούθησαν Εθνική +5,88%, Alpha Bank +5,16% και αμετάβλητη η Πειραιώς.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ενδεικτικά αναφέρουμε, τα σωρευτικά κέρδη της ΔΕΗ +13,36% και του ΟΤΕ +4,12% αλλά και τις απώλειες -10,49% των ΕΛΠΕ  και -1,62% του ΟΠΑΠ
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα 1/10, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi με αφορμή την ανάδειξη του από την Ακαδημία Αθηνών ως ξένο μέλος της…
Ο Draghi ο οποίος αποχωρεί τέλη Οκτωβρίου 2019 καθώς αντικαθίσταται από την Lagarde θα αναφερθεί στις προκλήσεις της σημερινής Ευρώπης αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι ο Draghi ο οποίος τάσσεται κατά της μείωσης των πλεονασμάτων θα αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της ενώ θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα για να ενταχθεί στο νέο QE θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα investment grade από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Οι σκέψεις που υπήρχαν για να εκδοθεί την 1η Οκτωβρίου δεκαετές ομόλογο έχουν μετατεθεί μεταξύ άλλων διότι μετατέθηκε και η επαναγορά ομολόγων (buyback) από το PSI+ ενώ αναμένεται ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου μέσα Οκτωβρίου..
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ο ΟΔΔΗΧ δεν ρίσκαρε να εκδώσει ομόλογο πέραν του 2032 υπό τον φόβο της κάλυψης, της κερδοσκοπίας και της σύνδεσης της έκδοσης με την βιωσιμότητα του χρέους.
Επειδή όμως οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά π.χ. το 25ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 2,26% πολύ καλύτερο επιτόκιο από την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα στο 3,90%...υπάρχουν σκέψεις για έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,37% και το ιταλικό 10ετές στο 0,85%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 209 μονάδες βάσης από 210 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4816 μονάδες βάσης από 4948 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,88% και τον Γενικό Δείκτη -0,36%.
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,04% επιδρώντας με απώλειες -0,85% στον Γενικό Δείκτη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 823,34 μονάδες με πτώση -0,83%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,80% στις 861 μονάδες έχοντας υψηλό στις 866,76 μονάδες και χαμηλό στις 861,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,92 εκατ. ευρώ και όγκου 2,62 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,42 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 846 χιλ. ευρώ και η Eurobank 409 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 152 χιλ. τεμάχια αξίας 1,41 εκατ. ευρώ, η Lamda, 43 χιλ. τεμάχια αξίας 738 χιλ. ευρώ και  η  Autohellas 94 χιλ. τεμάχια αξίας 647 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες πλησίον στην πρώτη ζώνη στήριξης των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 835 μονάδες και οι 790 μονάδες .
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης παραμένουν οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 823 μονάδες με πρώτη ζώνη στήριξης τις 810-800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες
Στην  πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 830-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων

Κινήσεις και ειδήσεις της ημέρας

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης του ομίλου Sazka Group  για τον ΟΠΑΠ στην τιμή 9,12 ευρώ, με την περίοδο αποδοχής από την 1η Οκτωβρίου έως 29 Οκτωβρίου.
Ο στόχος της δημόσιας πρότασης που πραγματοποιείται από την Sazka Group είναι να αποκτηθούν τουλάχιστον 55 με 75 εκατ μετοχές πέραν της υφιστάμενης στρατηγικής θέσης των 105 εκατ στον ΟΠΑΠ
Emma Delta και Sazka Group στοχεύουν να ελέγχουν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης 160 με 180 εκατ μετοχές στον ΟΠΑΠ σε σύνολο 319 εκατ μετοχών.
Την δημόσια πρόταση την έχει υποβάλλει η Sazka Group που είναι συνδεόμενη με την Emma Delta.
Η Sazka Group διαθέτει πολύ ισχυρή ρευστότητα και θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμη και το 100% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια πολύ ισχυρή εταιρία, με συνεχώς βελτιούμενους οικονομικούς δείκτες και με θετική προσφορά στα δημόσια έσοδα καθώς πληρώνει 1,1 δισεκ. φόρους ετησίως από το σύνολο των δραστηριοτήτων στο ελληνικό κράτος.
Είναι ελάχιστες οι εταιρίες στην Ελλάδα που πληρώνουν τέτοιας κλίμακας φόρους στο ελληνικό δημόσιο.
Η ΔΕΗ εφαρμόζει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2019, ένα νέο, απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμού οφειλών που όχι μόνο δίνει δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μια νέα αρχή, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Το νέο σύστημα προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα : δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40-50% έως σήμερα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασμών που θα εκδοθούν στη συνέχεια

Τραπεζικά νέα

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος των προσδοκιών αλλά κυρίως η επικείμενη δημιουργία του APS που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες από την απαλλαγή ενός δυσβάσταχτου φορτίου,  δημιουργούν νέες επενδυτικές προϋποθέσεις.
Με το περιορισμό  του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων τα κερδοσκοπικά funds σταματούν να σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνονται οι επενδυτικές προσδοκίες.
Από την άλλη ενώ με το APS ή Ιταλικό μοντέλο ή μηχανισμός παροχής εγγυήσεων στηρίζεται στην  λογική ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν έως 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και για αυτά θα εκδώσουν κύρια ομόλογα senior bond τα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος εντούτοις θα πρέπει να δαπανήσουν σχεδόν 4 δισεκ. κεφάλαια.
Οι διεθνείς οίκοι αλλά και οι τράπεζες αναμένουν μεταξύ άλλων την έκθεση της S&P στις 25 Οκτωβρίου παρά το γεγονός ότι μια αναβάθμιση δεν μεταβάλει τα δεδομένα εν τούτοις διαμορφώνει ένα ακόμη θετικότερο κλίμα προκειμένου να τρέξουν οι εξελίξεις.
Και ενώ τα νέα roadshows στα οποία θα μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες δεν προγραμματίζονται νωρίτερα του Δεκεμβρίου 2019 -  μιας και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ανακοινώνουν Νοέμβριο τα αποτελέσματά  τους για το γ΄ 3μηνο , εν τούτοις,  πολλοί διεθνείς οίκοι όπως HSBC και Wood και προσεχώς και η BofA Merrill Lynch  και ενόψει του APS και του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για τραπεζικές μετοχές μεταφέρουν πελάτες τους στην Ελλάδα και συναντώνται με τράπεζες και παράγοντες της κυβέρνησης.
Επιπλέον, οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς όπως αυτή θα επεκταθεί λόγω του APS.
Σε κάθε περίπτωση το  APS ή Ιταλικό μοντέλο βοηθάει γιατί φέρνει εμπροσθοβαρώς την λύση στα προβληματικά δάνεια αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη.
Οι τράπεζες πρέπει σε δεύτερο χρόνο να παρουσιάσουν ένα μεγαλεπήβολο equity story αυτός θα είναι ο ισχυρός καταλύτης για να προσελκύσουν κεφάλαια, μέσω συγχωνεύσεων και αυξήσεων κεφαλαίου.

Η επικαιρότητα

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες (30/9) την εισήγηση των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων Γ.Βρούτση για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις έως και τις 7 Οκτωβρίου.
Στις 120 δόσεις της Εφορίας έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 515.526 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να υπερβαίνει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα παγώσουν οι κατασχέσεις ενώ με την  εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις κινητών αξιών αλλά και ακινήτων …
Την θέση ότι αυτό που επιθυμεί η Μ. Βρετανία είναι να απαλλαγεί από την πρόβλεψη του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει μια καλή λύση, την οποία και θα παρουσιάσει σύντομα στην ΕΕ
Σε δηλώσεις του στο BBC ο Johnson είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει μια βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας πως η δυσκολία έχει να κάνει με την τελωνειακή ένωση.
Παράλληλα και σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ΕΕ και Ιρλανδία για την πρόταση της Μ. Βρετανίας για τη δημιουργία κέντρων εκτελωνισμού στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων, ο Johnson είπε ότι αυτές οι προτάσεις δεν αφορούν τις τελικές προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει η βρετανική πλευρά.
Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εντείνει τις πιέσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα εκείνου ή εκείνης που αποκάλυψε τα περί συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο και που πυροδότησε την έρευνα των Δημοκρατικών σε βάρος του, ολοένα και περισσότεροι Αμερικάνοι τάσσονται υπέρ της παραπομπής του Trump.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 8% το ποσοστό των Αμερικανών εκείνων που πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει η παραπομπή του Trump καθώς  το 45% των Αμερικανών συμφωνεί με τη δήλωση πως ο Trump «πρέπει να παραπεμφθεί», ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 37% που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (1/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αγορές της Κίνας αναμένεται να παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,61%, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +1,16%  στις 10.955,45  μονάδες ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,81% και στις 6.742,80 μονάδες.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικά πρόσημα γύρισαν οι δείκτες στην  Wall Street, ανατρέποντας τα αρχικά τους κέρδη μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ στα χαμηλά 10 ετών, επηρεάζοντας και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,9%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με πτώση -0,55%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,40%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq με οριακές απώλειες -0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,75% (9,26 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,76 ευρώ με πτώση -1,18% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,72 ευρώ με άνοδο +0,41% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9780 ευρώ με πτώση -3,31% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,88 ευρώ με πτώση -0,90% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4020 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4270 ευρώ με πτώση -1,16%, με όγκο 139 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Viohalco, Motor Oil, TITC, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν Ελλάκτωρας, ΑΔΜΗΕ, OΤΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,71 με πτώση -0,54% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ με άνοδο +0,87% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1480 ευρώ με άνοδο +0,25% και αποτίμηση 730 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,2850 με πτώση -1,59% και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,74 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,28 ευρώ με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,98 ευρώ με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,48 ευρώ με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,83 ευρώ με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3520 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,55 ευρώ με άνοδο +0,73% και με κεφαλαιοποίηση στα 288 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1234 ευρώ με πτώση -5,51% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37% - Πιέσεις στα μακροπρόθεσμα   

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αλλά πιέσεις ασκούνται στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και ήδη οι τιμές έχουν σημειώσει υπερβολικό ράλι
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 52 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,35%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,75  μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,26%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 209 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.816 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,090% ή 209 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,85% στις 1 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/10/2019 στο -0,55% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS