Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βερολίνο: Είναι «στο χέρι» της Κομισιόν να αποφασίσει αν θα δεχτεί το σχέδιο Johnson για το Brexit

Βερολίνο: Είναι «στο χέρι» της Κομισιόν να αποφασίσει αν θα δεχτεί το σχέδιο Johnson για το Brexit
Η Κομισιόν θα εξετάσει την πρόταση Johnson για το Brexit και μετά θα αποφασίσει
Το Βερολίνο παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πρόταση της Βρετανίας για το Brexit, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίζει πως η Κομισιόν είναι αυτή που θα αποφασίσει αν το σχέδιο του Johnson μπορεί να γίνει αποδεκτό.
"Η Κομισιόν θα εξετάσεις τις τελευταίες προτάσεις για το Brexit, τις οποίες θα παρουσιάσει ο B. Johnson. Η ώρα είναι πιεστική και η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters.
Η Γερμανία θέλει μια συμφωνία ώστε να γίνει ένα συντεταγμένο Brexit αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Boris Johnson θα καταθέσει σήμερα (2/10) την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει "μια δίκαιη και λογική" συμφωνία για το Brexit.
Κύριο αγκάθι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johsnon θέλει διακαώς να απαλειφθεί από το κείμενο συμφωνίας με το επιχείρημα ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό μέτρο που κρατά δέσμιο το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ (επί της ουσίας το backstop προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία).
Πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρουν ότι ο Johnson στην τελική πρόταση που θα κάνει, θα προτείνει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ως το 2025.
Ωστόσο μετά, η Β. Ιρλανδία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, θα χρειαστεί να διευθετηθεί το ζήτημα δύο συνόρων: αυτό των τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και οι έλεγχοι στη θάλασσα της Ιρλανδίας, που χωρίζει τη Βρετανία από τη βορειοϊρλανδική επαρχία της.
Κατόπιν, το 2025, το βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της επαρχίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, το βορειοιρλανδικό κόμμα, το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) είναι ικανοποιημένο με την πρόταση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης