Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα ΠΟΕ: Δικαιώνει τις ΗΠΑ, ανοίγοντας δρόμο για δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολάριων σε ευρωπαϊκά αγαθά

Βόμβα ΠΟΕ: Δικαιώνει τις ΗΠΑ, ανοίγοντας δρόμο για δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολάριων σε ευρωπαϊκά αγαθά
Νέα τροπή στον εμπορικό πόλεμο θα έδινε η επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ - «Κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική» χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη υπέρ των ΗΠΑ στην υπόθεση της Airbus, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων, κρίνοντας ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησαν στην εταιρία κατασκευής αεροπλάνων Airbus οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ΗΠΑ υπέβαλαν τις πρώτες τους καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν την ανάπτυξη των αεροπλάνων Airbus A350 και A380, το 2004 όπως αναφέρει ο ΠΟΕ στην περίληψη των πορισμάτων του και αν τώρα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Ο εμπορικός φορέας απέρριψε ορισμένους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, αλλά διαπίστωσε ότι η Airbus «πλήρωνε χαμηλότερο επιτόκιο για τον φορέα A350XWB LA / MSF από ό, τι θα ήταν διαθέσιμο στην αγορά».
Διαπίστωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε «λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των δυσμενών επιπτώσεων ή… δεν απέσειρε την επιδότηση», η οποία έβλαψε, όπως αποφάνθηκε «πραγματικά και ουσιαστικά» τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις στην αγορά διαδρόμων και αεροσκαφών.
Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επιθυμούσε να επιβάλει μέχρι και 100% δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις Η.Π.Α., αξίας συναλλαγών που έφτανε περίπου τα  11,2 δισ. δολάρια ετησίως.
Μάλιστα τον Απρίλιο Αμερικανοί Αξιωματούχοι είχαν δημοσιεύσει έναν λεπτομερή κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία θα επέβαλαν δασμούς για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Η ΕΕ από πλευράς της έχει ήδη δημοσιεύσει λίστα αμερικανικών αγαθών στα οποία θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς ως αντίποινα, ύψους 12 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν από κέτσαπ μέχρι βιντεοπαιχνίδια.
Ωστόσο όπως είχε μεταδώσει προ ημερών το Bloomberg, θα περιμένει και την απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις της Boeing, που προβλέπεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ εξετάζει και την επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά 4 δισεκ. δολ. στη βάση παλαιότερων αποφάσεων του ΠΟΕ. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Και ενώ ο εκπρόσωπος εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών επιφυλάχθηκε να   απαντήσει σύντομα, οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη ήδη εγείρονται.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom, σε δήλωσή της χαρακτήρισε την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ ως «κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική».
Ο Malmstrom δήλωσε ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι Η.Π.Α. είναι ένοχοι για επιδοτήσεις προς τους αεροναυπηγούς Airbus και Boeing αντίστοιχα και ότι η «αμοιβαία επιβολή αντιμέτρων» θα προκαλούσε ζημιές όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ένα νέο καθεστώς για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών και να συμφωνήσει για μια μελλοντική πολιτική με την Ουάσινγκτον. Τόνισε ωστόσο, ότι η επιβολή δασμών ως αντίμετρα βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.
«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν τα εγκεκριμένα αντίμετρα του ΠΟΕ, θα πιέσουν την ΕΕ σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να κάνουμε το ίδιο», ανέφερε στη δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλλει και εκείνη δασμούς σε αμερικανικά αγαθά άνω των 4 δισ. δολ., επικαλούμενη επίσης δικαίωση από τον ΠΟΕ στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων της Boeing.
H διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ για τις επιδοτήσεις στους κολοσσούς της αεροναυπηγικής μετράει ήδη 22 χρόνια ζωής, εξελισσόμενη σε δασμολογικό πόλεμο.
Από πλευράς Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Le Maire δήλωσε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά με τους Ευρωπαίουςεταίρους μας.
Η καλύτερη λύση είναι να υπάρξει ένας φιλικός συμβιβασμός στη διένεξη Boeing Airbus και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει δασμούς στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Χαρακτήρισε δε ως πολιτικό και οικονομικό λάθος την απόφαση ΠΟΕ.

Η αντίδραση της αγοράς

Λίγο μετά την απόφαση, οι μετοχές της Airbus έσβησαν τις απώλειες και ήταν κατά 0,22% υψηλότερες στη διάρκεια της συνόδου, ενώ και ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης Αεροδιαστημικής και Άμυνας μείωσε ελαφρά τις απώλειες του και διαπραγματεύτηκε λίγο χαμηλότερα από το 1,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης