Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Plan B του Johnson στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit: Το ιρλανδικό backstop

Το Plan B του Johnson στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit: Το ιρλανδικό backstop
To backstop, ο άσσος στο μανίκι του Boris Johnson στο παρά πέντε των διαπραγματεύσεων
Άμεσος στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι να επιτύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλες στο θέμα της εξόδου, δεδομένης όμως της δυσπιστίας που αντιμετωπίζει το πακέτο των προτάσεών του Johnson, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του αποκαλύπτουν πως έχει ένα Plan B: και αυτό έχει να κάνει με την Ιρλανδία και το θέμα του backstop, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με αυτό, δεν αποκλείει τη διατήρηση της αμφιλεγόμενης ρύθμισης για τα ιρλανδικά σύνορα, με μια κρίσιμη προϋπόθεση: η ΕΕ να θέσει ένα σαφές χρονικό όριο σε αυτό.
Η ιδέα αυτή δεν είναι κάτι που η ΕΕ εξετάζει επισήμως, αλλά συζητήθηκε ως πιθανή εναλλακτική λύση, μεταξύ άλλων από τα δύο κράτη που αποτελούν τον ισχυρό άξονα της ΕΕ τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Όπως υποστήριξαν, το ένα θέμα είναι να το αποδεχθεί ως πρόταση η ΕΕ το άλλο θέμα ωστόσο είναι το να πεισθούν οι Ιρλανδοί να το δεχτούν.
Αναγνωρίζουν μάλιστα ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Το επονομαζόμενο «σύστημα ανασχέσεως» (backstop) είναι ένα σύνολο ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ότι δεν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στα εμπορεύματα που διέρχονται από τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Υποτίθεται ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να μπορέσει να εισαχθεί ένα πιο μόνιμο σύστημα τα χρόνια μετά την Brexit.
Ο Johnson ήθελε την κατάργησή του, επειδή θα κρατούσε το Ηνωμένο Βασίλειο στο τελωνειακό καθεστώς της ΕΕ επ 'αορίστου και θα εμπόδιζε την κυβέρνησή του να επιδιώξει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, μια βασική φιλοδοξία των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit στο κόμμα του.
Το Δουβλίνο από την άλλη πλευρά, το θεωρεί ως εγγύηση για την ιρλανδική οικονομία και την ειρηνευτική διαδικασία που έφερε σε μεγάλο βαθμό τέλος στην τρομοκρατική βία στο νησί τη δεκαετία του 1990.
Μια ημερομηνία λήξης σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι μια ιδέα που οι Βρετανοί την είχαν αφήσει να αιωρείται στο παρελθόν, αλλά την απέρριπτε εξαρχής η ΕΕ, με την αιτιολογία ότι μια ημερομηνία λήξης θα ακύρωνε το ρόλο του backstop ως πολιτική ασφαλείας.
Ένα βασικό ζήτημα θα είναι εάν το σύστημα ασφαλείας θα ισχύει για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ή μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η ΕΕ είναι πιο πιθανό να δεχθεί μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι σύμμαχοι του Johnson στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης θα επιμείνουν να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σήμερα, ο στόχος της Johnson είναι να σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για την επίσημη πρότασή του τις επόμενες ημέρες.
Αλλά έχει επίσης πει ότι το σχέδιό του ανοίγει ένα ευρύ πεδίο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να έχει χώρο διαμόρφωσης μια συφμωνία» - ένα σαφές μήνυμα ότι θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να κάνει το ίδιο.
«Αυτό που θέλουμε να πράξει η ΕΕ είναι να συμμετάσχει θετικά στη διαδικασία αυτή, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να πάρουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Johnson, James Slack, σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο νωρίτερα σήμερα 3/10.
Εν τω μεταξύ , από την καρδιά του Λονδίνου ο Vince Cable εξέφρασε φόβους πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα, ώστε να  αναστείλει προσωρινά το σύνταγμα για να προωθήσει τις αλλαγές γύρω από ένα no-deal Brexit, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν στο κοινοβούλιο,  και να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Τους φόβους αυτούς ο πρώην γραμματέας Επιχειρήσεων και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τις εξέφρασε στο Politico σήμερα Πέμπτη 3/10. «Υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα έναν agent provocateur... για να αποκτήσει εξουσίες έκτακτης ανάγκης».
«Θα ήταν μια τραγωδία, αν αυτό συνέβαινε επειδή η Βρετανία είναι μια ειρηνική, νομοταγής χώρα», πρόσθεσε ο Cable.
Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια συμφωνία και να πετύχουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Χθες, προωθήσαμε έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση για ταχείες διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη μιας λύσης».
Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε υποθετικά σενάρια γύρω από τον νόμο Benn. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει το νόμο.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης