Μόλις το 2% ήταν ασφαλισμένο για σεισμούς στην Δυτ. Αττική που επλήγη πρόσφατα

Μόλις το 2% ήταν ασφαλισμένο για σεισμούς στην Δυτ. Αττική που επλήγη πρόσφατα
Στα 5.205 η μέση ζημιά που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ
Μόλις το 2% ήταν ασφαλισμένο στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιουλίου. Περίπου 3.254 ζημιές, κατέγραψαν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με τη μέση δηλωθείσα ζημιά να ανέρχεται στο ποσό των 5.205 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 7,9 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εν λόγω σεισμός ήταν μέτριας σχετικά έντασης, συνεπώς σημειώθηκαν αρκετές ζημιές μικρού μεγέθους.
Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση) η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.
Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου αιτίου.
Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων που επλήγησαν, το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων καθώς και των καλύψεων που ενεργοποιήθηκαν.
Οι κίνδυνοι κατηγοριοποιήθηκαν σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους. Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,7 δισ. ευρώ σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους 55,9 δισ. Ευρώ. Ενδεικτικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στις περιοχές: Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ίλιον, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Καματερό, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Δραπετσώνα και Πέραμα.
Η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 3.985€, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 31,9‰. Για τις ζημιές που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι εμπορικοί κίνδυνοι δηλώθηκαν τα ακόλουθα. Τα ποσοστά αναφέρονται στην συμμετοχή των εμπορικών κινδύνων στο αντίστοιχο μέγεθος του συνόλου των κινδύνων.
Η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 10.763€, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 3‰. Για τις ζημιές που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι βιομηχανικοί κίνδυνοι δηλώθηκαν τα ακόλουθα. Τα ποσοστά αναφέρονται στην συμμετοχή των βιομηχανικών κινδύνων στο αντίστοιχο μέγεθος του συνόλου των κινδύνων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonpaper@yahoo.com]

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS