Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Pompeo να παρέμβει για την ένταση με την Τουρκία

Reuters: Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Pompeo να παρέμβει για την ένταση με την Τουρκία
Απαράδεκτες οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Κύπρος και η Τουρκία βρίσκονται σε  διαμάχη για τους ενεργειακούς πόρους, γράφει το Reuters αναφερόμενο στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ότι οι τουρκικές κινήσεις στα νότια της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες αποτελεί μια «καταφανή παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου.
Οι εντάσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις έχουν ενταθεί μετά την αποστολή από την Άγκυρα ενός  πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή που έχει ήδη παραχωρηθεί από τη Λευκωσία σε ιταλικές και γαλλικές ενεργειακές εταιρείες, σημειώνει το Reuters.
«Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος ζητά μόνο το αυτονόητο, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης  στον Pompeo ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στη νότια Ευρώπη.
«Προβλέπω ότι η θετική συμβολή των ΗΠΑ θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος συνεργασίας στην περιοχή», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Άγκυρα  ισχυρίζεται ότι μερικές από τις περιοχές στις οποίες διεξάγει έρευνες η Κύπρος είναι είτε στη δική της υφαλοκρηπίδα, είτε σε ζώνες όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα έναντι οποιωνδήποτε πόρων  με τους  Ελληνοκύπριους, επισημαίνει το Reuters.
«Σήμερα η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ», ανέφερε ο Pompeo, επικροτώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για την πορεία της προς την οικονομική ανάκαμψη.
«Είμαστε βέβαιοι ότι, μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Έχουμε πει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε διπλωματικές ενέργειες για να διασφαλίσουμε τις νόμιμες δραστηριότητες» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Pompeo, επίσης, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε τις αμερικανικές ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στη χώρα, αναφέρει το Reuters.
Στο δημοσίευμά του το Reuters υπενθυμίζει πως το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, βρίσκεται  50 ναυτικά μίλια από την Κύπρο και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη γεώτρηση τη Δευτέρα (7/10/2019).
Ελλάδα και Τουρκία, χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαμάχη στην Κύπρο, που είναι διαχωρισμένη εθνοτικά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από το 1974, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης