Κατρούγκαλος: Θετική η επίσκεψη Pompeo αλλά η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία

Κατρούγκαλος: Θετική η επίσκεψη Pompeo αλλά η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία
«Η κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών
Θετική χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του  ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος την επίσκεψη του Mike Pompeo στην Αθήνα αλλά εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη ενεργητικών πρωτοβουλιών για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Η κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ, μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σημειώνει ο πρώην υπουργός.
«Η επίσκεψη ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, την πετυχημένη ΔΕΘ με παρουσία πολλών επενδυτών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Και εδώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στο πλαίσιο που χτίστηκε αλλά δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από εμάς.
Συγκεκριμένα, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο».
«Η Κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ, μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Δεν είναι μόνο ότι από τα λόγια πρέπει να περάσουμε στα έργα.
Εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με κινήσεις κατευνασμού θα δημιουργήσει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και υποχωρήσεις εκ μέρους του για το προσφυγικό, διαπράττει μέγα σφάλμα.
Δεν επιτρέπεται να καταστεί ρυθμιστής του μείζονος αυτού ζητήματος ή Τουρκία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να πιεστεί να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη Συμφωνία με την ΕΕ», σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος και καταλήγει στη δήλωσή του:
«Θυμίζω ότι ο  Αλέξης Τσίπρας, το 2016 στη Σμύρνη , στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας έθεσε με παρρησία το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, μολονότι οι αφίξεις προσφύγων ξεπερνούσαν τις 600 κάθε μέρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και στο πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ουδέποτε να προβεί σε εκπτώσεις».
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS