Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενέργεια και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Ενέργεια και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη στην Αίγυπτο
Το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται λίγες μέρες μετά τις θετικές αντιδράσεις από την Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Michael Pompeo
Στην σκιά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κάιρο για την 7η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (8/10).
Αν και ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς θα είχε επαφές με το ελληνικό πατριαρχείο και την ομογένεια του Καΐρου το βεβαρημένο πρόγραμμα στην Αθήνα, όπως λένε από την κυβέρνηση αλλά ενδεχομένως και οι ενέργειες που προαναγγέλλει στην Κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες μέρες η Τουρκία, ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται στην Αθήνα και να είναι σε συνεχή επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται λίγες μέρες μετά τις θετικές αντιδράσεις από την Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Michael Pompeo ο οποίος είπε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου ενώ ανέφερε ότι η Αμερική θα γίνει σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας.
Σε αυτό το σκηνικό, κατά την τριμερή συνάντηση αναμένεται να σταλεί κι ένα μήνυμα σε ότι αφορά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, θα επισημανθεί πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα. 
Μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των  Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.
Ο τριμερής αυτός θεσμός,  ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις.
Αυτές αφορούν τον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Σε κάθε περίπτωση, η  θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.
Κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού σε τριμέρες και διμερές πλαίσιο, μεγάλο μέρος θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις. Μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνει αναφορά για την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης