Μη πειστική αναλαμπή στο ΧΑ +0,63% στις 829 μον. παρά τον στόχο για 2,8% στο ΑΕΠ – Σε έκδοση 10ετούς ομολόγου (re-opening) στις 8 Οκτωβρίου

Μη πειστική αναλαμπή στο ΧΑ +0,63% στις 829 μον. παρά τον στόχο για 2,8% στο ΑΕΠ – Σε έκδοση 10ετούς ομολόγου (re-opening) στις 8 Οκτωβρίου
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες, ενώ στην περιοχή των 830 μονάδων βρήκε ισχυρή αντίσταση με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
(upd10)Μη πειστική αναλαμπή σημειώθηκε στην χρηματιστηριακή αγορά στις 829 μονάδες με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, με λήξη τον Μάρτιο του 2029 που θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 8 Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το επιτόκιο στο 10ετές αναμένεται στο 1,50% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανακοίνωση του προϋπολογισμού που θέτει ως στόχο 2,8% για ΑΕΠ το 2020 από 2% το 2019 δεν έπεισε την χρηματιστηριακή αγορά.
Από την άλλη, αρνητικά επιδρούν οι  γεωπολιτικές ανησυχίες με αφορμή τόσο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ…όσο και το πράσινο φως που δόθηκε από ΗΠΑ για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Στην σημερινή συνεδρίαση αξιοσημείωτη ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ όπως αναλύει και το bankingnews για το APS των κόκκινων δανείων ή πρόγραμμα Ηρακλής ενώ θα βοηθήσει τις τράπεζες η εμπροσθοβαρής καταβολή των τόκων θα πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών.
Ειδικότερα, με την  μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε τελικά η Πειραιώς +1,49% και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες...
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, θετικά επέδρασαν τα κέρδη από επιλεγμενές μετοχές του FTSE 25 όπως Motor Oil +3,53%, ΟΠΑΠ +2,76%, ΔΕΗ +2,15% ενώ με απώλειες έκλεισαν Ελλάκτωρας -4,29% και ΕΧΑΕ -2,02%.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,44% από 1,35 % ενδοσυνεδριακά, λόγω της νέας έκδοσης ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,93%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 212 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4833 μονάδες βάσης από 4846 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,87% και τον Γενικό Δείκτη +0,30%
Λίγο μετά τις 13:45, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και o  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,22% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,81%.
Περί τις 16:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην  Εθνική και Alpha Bank ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,53%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 755,35 μονάδες με άνοδο +1,12%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,63% στις 829 μονάδες έχοντας υψηλό στις 830,94 μονάδες και χαμηλό στις 824,51 ονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 15,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων το 9,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 321 χιλ. ευρώ και όγκου 50 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες οριακά χαμηλότερα από την πρώτη ζώνη αντίστασης των 830-840 μονάδων και ακολουθούν οι 850, 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης παραμένει η ζώνη των 820-810 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 755 πλησίον της πρώτης στήριξης των 750 μονάδων  και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 775-785 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Ζαββός ο υφυπουργός οικονομικών υπεύθυνος για τις τράπεζες διαδραμάτισε καίριο ρόλο ώστε να επιταχυνθεί η συλλογική λύση το πρόγραμμα APS ή ιταλικό μοντέλο ή πρόγραμμα Ηρακλής.
O υφυπουργός Γ. Ζαββός είναι αληθές ότι ενεργοποιήθηκε ώστε έγκαιρα να προχωρήσει στα αρμόδια όργανα ειδικά της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ το σχέδιο Ηρακλής.
Το APS ή πρόγραμμα Ηρακλής εν συντομία περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά
-Οι τράπεζες θα μπορούν να τιτλοποιούν έως 30 δισεκ. NPEs, πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν λιγότερα π.χ. 15 με 20 δισεκ..
-Θα δημιουργηθούν SPV εταιρίες ειδικού σκοπού
-Τιτλοποίηση σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις.
-Οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν τις εγγυήσεις προκαταβολικά στο SPV δηλαδή εμπροσθοβαρώς και εκτιμάται ότι θα πληρώσουν το 2020 που θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής από 500 έως 800 εκατ τα οποία θα πλήξουν την κερδοφορία.
(θα είναι 800 εκατ εάν οι τιτλοποιήσεις φθάσουν στα 30 δισ)
-Οι παρεχόμενες εγγυήσεις θα έχουν διάρκεια 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης 12 μήνες επιπλέον δηλαδή συνολικά 30 μήνες
-Το επιτόκιο θα είναι 1,5% για τον πρώτο χρόνο και περίπου 1,90% με 2% από τον δεύτερο χρόνο και εν συνεχεία.
- Όπως και στην Ιταλία ακολουθείται η διαδικασία του waterfall του καταρράκτη για την διαδικασία πληρωμών στο SPV.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που εφαρμοζόταν η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος οι μετοχές των τραπεζών θα κατέρρεαν, ήταν ανορθόδοξη, ανεφάρμοστη και κυρίως κεφαλαιακά άτοπη η λύση της ΤτΕ και για τον λόγο αυτό αποσύρθηκε
Από την άλλη, επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Eurobank και  Pimco με στόχο εντός των επόμενων 2 εβδομάδων να ανακοινωθεί και επίσημα το deal των 26 δισεκ. NPEs προβληματικών ανοιγμάτων με το κλίμα να είναι  θετικό μεταξύ των δύο πλευρών ενώ οι καθυστερήσεις αποδίδονται στην αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων για ορισμένα ζητήματα – και τεχνικής υφής –
Η Eurobank θέλει να έχει deal σύντομα μεταξύ άλλων και γιατί τα stress tests του Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθούν με παραδοχές ισολογισμών τέλη του 2019.  

Η επικαιρότητα

Ανάπτυξη 2,8% για το 2020 και πλεόνασμα μόλις 3,35% του ΑΕΠ στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αύξησης των εσόδων που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές (αύξηση αντικειμενικών τιμών, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Επιπλέον, δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 για να καλυφθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης που ανέρχονται σε ανάλογα επίπεδα.
Η ανάπτυξη για το 2019 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 2% τη στιγμή που ξένοι οίκοι και διεθνείς οργανισμοί έχουν κατεβάσει τον πήχη για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% με 1,9%.
Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται σε διεθνές πλέον επίπεδο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ  με την Άγκυρα να έχει διαμηνύησει ότι την Δευτέρα (7/10) θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείες Total και Eni για ερευνητικές δραστηριότητες.
Λάδι στη φωτιά ήλθε να ρίξει εκ νέου την Κυριακή (6/10) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία. Εκτάκτως μεταβαίνει τη Δευτέρα (7/10) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Κύπρο.
Τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
Από την άλλη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος φέρεται να έδωσε και το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σημειώνεται ότι την θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης έχει ως στόχο να πλήξει τρομοκρατικά στοιχεία διατύπωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ibrahim Kalin.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας την έναρξη του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.,
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,16%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,71% στις 6.563,60 μονάδες, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο +0,37% στις 10.935,06 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -1,11% στις 25821,03 μονάδες.
Οι αγορές της Κίνας παραμείνουν κλειστές έως και σήμερα, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια άνοδος σημειώνεται στις βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην πορεία των συνομιλιών για το Brexit αλλά και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον εμπορικό πόλεμο εντός των επόμενων ημερών.
Aπό την άλλη έντονη ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών προκαλούν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με απώλειες -0,40%, ο S&P στο -0,40%, ο Nasdaq στο -0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,34% (8,97 δολ.)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκελισαν οι τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4540 ευρώ με άνοδο +1,40% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5650 ευρώ με άνοδο +1,36% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό ξκλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,72 ευρώ με άνοδο +1,49% με όγκο 811 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8330 ευρώ με άνοδο +0,60% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3420 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 599  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ με πτώση -1,99%, με όγκο 216 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 182 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo.
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Ελλάκτωρα και ΕΧΑΕ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,87 με πτώση -0,89% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9520 ευρώ με άνοδο +2,15% και αποτίμηση 685 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,51 με άνοδο +2,76% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,14 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με άνοδο +3,53% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,5050 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,88 ευρώ με άνοδο +1,99% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,2940 ευρώ με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 246 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ, αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1072 ευρώ με πτώση -2,19% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου (re-opening) 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,50% στις 8 Οκτωβρίου η Ελλάδα

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, με λήξη τον Μάρτιο του 2029 θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 8 Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στη ζώνη του 1,50%.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι επί της ουσίας re-opening του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019, και είναι λήξης 12 Μαρτίου 2029, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί το μεσοσταθμικό κόστος του ομολόγου.
Τον Μάρτιο του 2019, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,9%.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,44%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,44% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 51 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,26 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,18 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,44% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,98  μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,30%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης από 193 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 212 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.833 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,12% ή 212 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,93% στις 7 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/10/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS