Ιράκ: Έτοιμη να επέμβει η πολιτοφυλακή για να εμποδίσει ένα πραξικόπημα στη χώρα

Ιράκ: Έτοιμη να επέμβει η πολιτοφυλακή για να εμποδίσει ένα πραξικόπημα στη χώρα
Ιράκ: Η ισχυρή πολιτοφυλακή Χασντ αλ Σάαμπι δήλωσε έτοιμη να επέμβει για να εμποδίσει ένα πραξικόπημα στη χώρα
Έτοιμος να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει «ένα πραξικόπημα ή μια εξέγερση» στο Ιράκ, αν η κυβέρνηση του το ζητήσει, δήλωσε σήμερα (7/10) ο επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας ισχυρής πολιτοφυλακής όπου κυριαρχούν σιίτες που πρόσκεινται στο Ιράν.
Καταγγέλλοντας τους «συνωμότες», ο Faleh al Fayiad προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαγδάτη ότι η Χασντ επιθυμεί «την πτώση της διαφθοράς και όχι την πτώση του καθεστώτος», απαντώντας σε ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι, η οποία σε μεγάλο μέρος της έχει απορροφηθεί από τον τακτικό στρατό του Ιράκ, επεσήμανε ότι «γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις» και «ποιος σχεδιάζει την πτώση του καθεστώτος», ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «έχει αποτύχει».
«Θα τιμωρηθούν», υπογράμμισε.
Λίγο νωρίτερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei είχε καταγγείλει στον λογαριασμό του στο Twitter «τη συνωμοσία» που έχουν εξυφάνει «οι εχθροί» για «να σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ της χώρας του και του Ιράκ. Όμως προειδοποίησε ότι «απέτυχαν και η συνωμοσία τους δεν θα έχει αποτέλεσμα».
Το Ιράν κάλεσε τον ιρακινό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ali Rabiey.
«Το Ιράν θα στέκεται πάντα στο πλευρό του ιρακινού έθνους και της ιρακινής κυβέρνησης. Τους καλούμε να διατηρήσουν την ενότητα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», επεσήμανε.
Το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράκ αποτελεί τη σημαντικότερη δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Adel Abdel Mahdi που κλείνει έναν χρόνο διακυβέρνησης.
Κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις ταραχές στο Ιράκ. Μάλιστα Ιρακινός ιεροκήρυκας κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι ταραχές σχεδιάστηκαν από τους μακροχρόνιους εχθρούς της Τεχεράνης με στόχο να διαταράξουν το ετήσιο προσκύνημα των σιιτών που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ αυτό τον μήνα.
Ο Rabiey πρόσθεσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να αμβλυνθεί η ένταση στον Κόλπο, βελτιώνοντας τις σχέσεις του με τους Άραβες γείτονές του.

www.bannkingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS