Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η τακτική επίρριψης ευθυνών του Johnson είναι εξαιρετικά επικίνδυνη

FT: Η τακτική επίρριψης ευθυνών του Johnson είναι εξαιρετικά επικίνδυνη
Δεν πείθει για την υπευθυνότητά της η κυβέρνηση Johnson, θεωρούν οι Financial Times
Η μάχη για το Brexit μπαίνει στην τελική της ευθεία και η νέα στρατηγική του Boris Johnson να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους (blame game) μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως θεωρούν οι Financial Times.
Οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για αναθεωρημένη συμφωνία εξόδου συγκρούστηκαν με την μακρόχρονη επιμονή της ΕΕ στο θέμα του ιρλανδικού backstop.
Ωστόσο, αντί να επιδιώξει περαιτέρω συμβιβασμούς, η κυβέρνηση του Boris Johnson τώρα οδηγεί το πλοίο προς τα βράχια, κάνοντας μια άτακτη έξοδο να μοιάζει ως εκλογική στρατηγική. Καταστέλλει τη δημόσια οργή εναντίον του κοινοβουλίου, των δικαστηρίων και των εταίρων της Βρετανίας στην ΕΕ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία, η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Η ατζέντα είναι σαφής από τον εχθρικό τρόπο που η Downing Street, με επικεφαλής τον σύμβουλο του κ. Johnson, Dominic Cummings, περιέγραψε χθες το τηλεφώνημα με την Angela Merkel.
Μια ανώνυμη ενημέρωση υποστήριξε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, δηλώνοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, είχε υιοθετήσει μια «νέα θέση» και ουσιαστικά κατακρημνίζει τις όποιες ελπίδες για συμφωνία.
Στην πραγματικότητα, εάν η όντως η κα. Merkel είπε κάτι τέτοιο- το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει - απλώς επανέλαβε τη θέση που η ΕΕ έχει κρατήσει όλον αυτόν τον καιρό. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου είναι να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία μέρος του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ - ή να το πράξει το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Michel Barnier, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, πρότεινε την πρώτη.
Μετά την ενασχόληση για το backstop για μεγάλο μέρος του 2017, η τότε πρωθυπουργός Theresa May διάλεξε το δεύτερο. Ο Boris Johnson γνώριζε ότι θα βρισκόταν ενώπιον αυτής της επιλογής.
Λύσεις, όπως αυτές που πρότεινε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα - οι οποίες κατά κύριο λόγο πρόκειται να αναπτυχθούν - δεν θα εξαλείψουν τα σύνορα. Η θέση της κυβέρνησης αντικατοπτρίζει, εν μέρει, την εξάρτησή της από τις ψήφους του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος - το οποίο απορρίπτει τυχόν ρυθμίσεις που προκαλούν τριγμούς στους δεσμούς της Βόρειας Ιρλανδίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ομάδα Johnson επιμένει επίσης ότι η διαίρεση του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραβίαζε την κυριαρχία. Ωστόσο, η πλειονότητα της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιθυμούν παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Αν δεν γίνει ένα θαύμα, μια συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα φαίνεται τώρα ως χαμένη υπόθεση.
Ο κ. Johnson πρέπει στη συνέχεια να συμμορφωθεί με το νόμο που πέρασε τον περασμένο μήνα για να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς διαπραγμάτευση, και να επιδιώξει την παράταση στην ημερομηνία για Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Η αντίθετη περίπτωση, ή προσπαθώντας να παρακάμψει το νόμο -ιδίως μετά τη δέσμευσή του να τον σέβεται- θα ήταν μια απαράδεκτη παραβίαση.
Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της Downing Street διατείνονται ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ ενδέχεται να αντιταχθούν σε παράταση, ακόμα και τώρα φαίνεται ότι έχουν δεθεί τα χέρια της κυβέρνησης. Η ΕΕ πρέπει να παραχωρήσει στη Βρετανία μεγάλη παράταση για να διεξαγάγει εκλογές με σκοπό να λυθεί το αδιέξοδο του Brexit.
Ο Johnson -δεν έχει καμία αμφιβολία- -σκοπεύει να υποστηρίξει μια έξοδο χωρίς διαπραγμάτευση και σίγουρα θα μετατρέψει την ψηφοφορία στις πιο οργισμένες εκλογές στη βρετανική ιστορία.
Κατασκεύασε μια αφήγηση που κατηγορεί τους «αντάρτες» βουλευτές, την αντιπολίτευση, τους δικαστές, το Δουβλίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, εκτός από τον εαυτό του.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk είχε δίκιο με το να προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ενάντια στο να παίξει ένα «παιχνίδι ανόητης απόδοσης ευθυνών» όταν διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Μια υπεύθυνη βρετανική κυβέρνηση θα απορρίψει μια τέτοια διχαστική προσέγγιση. Μετά από 11 εβδομάδες στο γραφείο, το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ότι ενεργεί υπεύθυνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης