Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έως και 20 φορές υψηλότερος ο δανεισμός έναντι ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων

tags :
Έως και 20 φορές υψηλότερος ο δανεισμός έναντι  ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων
Κεφάλαια υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ βρίσκονται στα ταμεία 16 εταιρειών οι οποίες διαθέτουν δανεισμό μικρότερο από τα ταμειακά τους διαθέσιμα
Μέχρι και 20 φορές είναι υψηλότερος ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν, ενώ θα ήταν και υψηλότερος αν οι εισηγμένες που δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης (λήξη έτους 30/6) είχαν ανακοινώσει, ενώ έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Από την άλλη ενθαρρυντικός είναι ο αριθμός των εταιρειών των οποίων ο δανεισμός είναι μικρότερος των ταμειακών διαθεσίμων και επομένως έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό (ταμείο μείον συνολικός δανεισμός).
Την υψηλότερη σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια (19,91 φορές) έχει η Νίκας, με καθαρό δανεισμό 16,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 824 χιλ. ευρώ.
Ακολουθεί η Αλουμύλ με δείκτη 12,7 φορές αλλά η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα συγχωνεύσει την Αλουφόντ προκειμένου να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού και να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων.
Η MIG επίσης προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα δάνειά της.
Η καθαρή της θέση είναι στα 204,1 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 1,4 δισ. ευρώ που δίνει μία σχέση 6,89 φορές.
Η Άβαξ έχει καθαρό δανεισμό 5,89 φορές τα ίδια κεφάλαιά της, ενώ έχει ανακοινωθεί αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ.
Η Δούρος είναι στις 5,86 φορές, η Παΐρης στις 5,12 φορές, η Δάιος Πλαστικά στις 4,93 φορές, η Minerva στις 4,71 φορές, ο Οίκος Σπύρου στις 4,45 φορές, η Σαραντόπουλος στις 3,41 φορές, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στις 2,96 φορές, η Βιοκαρπέτ στις 2,81 φορές και η Τζιρακιάν στις 2,45 φορές.
Σημειώνεται πως στον δανεισμό των εισηγμένων έχουν προσμετρηθεί και οι υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Στον αντίποδα 16 εταιρείες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό που σημαίνει πως τα δάνειά τους είναι μικρότερα από τα ταμειακά διαθέσιμα.
Η εφαρμογή για πρώτη φορά του λογιστικού προτύπου 16, το οποίο αποτυπώνει τις υποχρεώσεις από χρηματοδοτική μίσθωση, άλλαξε την κατάταξη των εταιρειών, αφού αύξησε τις υποχρεώσεις.
Η ΕΥΔΑΠ έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 426,4 εκατ. ευρώ, η Καρέλιας 419 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΘ 95,7 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ 81,6 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα 76,3 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 72,6 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικό καθαρό δανεισμό επίσης έχουν: Κλωστήρια Ναυπάκτου, ΑΔΜΗΕ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mermeren, Πλαστικά Κρήτης, ΓΕΚΕ, Ιντεάλ, Κανάκης, AS Company, Profile και Centric.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης