Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ντελίριο για τα επαγγελματικά ακίνητα - Μπαράζ ΑΜΚ από τις ΑΕΕΑΠ

tags :
Ντελίριο για τα επαγγελματικά ακίνητα - Μπαράζ ΑΜΚ από τις ΑΕΕΑΠ
Μπαράζ ΑΜΚ από τις ΑΕΕΑΠ
«Γκάζι» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων πατούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς η ζήτηση για συνεχίζεται και το 2019, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο από πλευράς αγοραστικής αξίας, όσο και των μισθωμάτων.  
Σύμφωνα με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αγοραστών όπου οι αποδόσεις είναι ανώτερες από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.  
Μάλιστα όπως εκτιμούν στελέχη των ΑΕΕΑΠ μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται άνοδος των ενοικίων στα καλής ποιότητας γραφεία, µε τις τιµές µίσθωσης, που κυµαίνονται από 18 έως 22 ευρώ ανά τ.μ στο επιχειρηµατικό κέντρο της Αθήνας, να έχουν αυξηθεί κατά 17,2% από την αρχή του έτους µέχρι και τον Ιούνιο του 2019.
Ειδικότερα στα καταστήµατα, το ενοίκιο ανά τ.µ. στην οδό Ερµού κυµαίνεται από 180 έως 240 ευρώ ανά τ.µ., ενώ στις παραδοσιακές εµπορικές αρτηρίες (λεωφόρος Κηφισίας κ.λπ.) είναι της τάξης των 140 ευρώ ανά τ.µ.
Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ προγραμματίζουν νέες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, αλλά έχουν επίσης τους τελευταίους μήνες σε μπαράζ αγορών επαγγελματικών ακινήτων, ενισχύοντας θεαματικά την αξία του χαρτοφυλακίου τους.
Όπως η Trastor, οι μέτοχοι της οποίας καλούνται να αποφασίσουν νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου λίγου μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης.
Η νέα γ.σ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου, θα κληθεί να λάβει απόφαση για αμκ έως 72,6 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ως το ποσό των 41,08 εκατ. ευρώ.
Tα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύοντας σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα με μεγάλες αποδόσεις
Ήδη μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Trastor προχώρησε στην αγορά αρκετών ακινήτων, με τελευταία δλυο εμπορικά καταστήματα στη Γλυφάδα, έναντι 7 εκατ. ευρώ. Είχε πρηγηθεί η απόκτηση αυτοτελούς κτιρίου μεικτής χρήσης επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 1.784 τ.μ. με τίμημα 1.750.000 ευρώ και ενός ακόμη αυτοτελούς κτιρίου γραφείων στα Βριλήσσια Αττικής στη συμβολή της Αττικής Οδού με την οδό Προποντίδος έναντι τιμήματος 5.750.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Trastor, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019 υλοποίησε 4 νέες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα. Έτσι, την 30.06.2019, το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας περιελάμβανε 46 ακίνητα με αξία αποτίμησης 134 εκ. ευρώ.
Επιπλέον η εταιρεία στο παραπάνω διάστημα ολοκλήρωσε την εξαγορά τεσσάρων εταιρειών ιδιοκτητριών τεσσάρων εμπορικών ακινήτων. Πρόκειται για επένδυση σε μετοχές εταιρειών με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων η οποία, αποτιμημένη σε κόστος κτήσης, ανερχόταν σε 16,3 εκ. ευρώ. Η αξία αποτίμησης των τεσσάρων εμπορικών ακινήτων των εταιρειών αυτών την 30.06.2019 ανερχόταν σε 29,6 εκ. ευρώ.
Ως εκ τούτου η συνολική αξία αποτίμησης των 50 επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου (Εταιρείας και θυγατρικών της), ανερχόταν στα 163,6 εκ. ευρώ.
Σε συζητήσεις για νέες αγορές ακινήτων, ύψους 800.000 ευρώ βρίσκεται η διοίκηση της Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διοίκηση της Prodea ΑΕΕΑΠ, τα έσοδα της  στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2018 - Ιούνιος 2019 έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ, με αύξηση 15,4% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της Prodea χορήγησε άδεια στη διοίκηση της επενδυτικής εταιρείας ώστε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με στόχο να αυξηθεί η διασπορά μετοχών στο 25%.
Στην  υπογραφή σύμβασης για τη σύναψη κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, μέχρι 1,1 εκατ ευρώ προχώρησε η «INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π.».
Το δάνειο είναι διάρκειας 7 ετών με άμεση εκταμίευση και σκοπός του είναι η ανάπτυξη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας.
Τέλος η BriQ ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ με διατήρηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Η BriQ μέσα στο 2018 πραγματοποίησε νέες επενδύσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ αυξάνοντας την αξία του χαρτοφυλακίου της από τα 24,2 εκατ. ευρώ στα 39,8 εκατ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης