Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας αρνητικό το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα στο -0,02%

tags :
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας αρνητικό το επιτόκιο στα 3μηνα έντοκα στο -0,02%
Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%
Στο -0,02% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη σημερινή 9 Οκτωβρίου 2019 δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων από το ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα προβλέψιμη εδώ και πολύ καιρό όπως αναλυτικά έχει επισημάνει το bankingnews.
Ενώ όλοι εστιάζονται στο επιτόκιο που επί της ουσίας δεν έχει και κανένα νόημα, η είδηση είναι αλλού ότι μειώνονται τα ποσά που αντλεί το ελληνικό δημόσιο από έκτοκα.
Όπως έχει επισημάνει το bankingnews στόχος είναι τα συνολικά έντοκα γραμμάτια από 15 δισεκ. να μειωθούν στα 10 δισεκ. ώστε να δοθεί χώρος σε ποιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Ειδικότερα, στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.
Η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews

Νέα στρατηγική χαράσσει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο επανασχεδιασμού των εκδόσεων χρέους.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να μειώσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και από 15 δισεκ. να μειωθούν σε 10 δισεκ. σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.
Ο βασικός λόγος της μείωσης των εντόκων είναι διπλός
1)Το ελληνικό δημόσιο θέλει να μειώσει τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους που αποτελούν μέρος συνεχών επανεκδόσεων – roll over – και να αυξηθούν οι πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο θα μειώσει τα έντοκα γραμμάτια για να μπορέσει να δώσει χώρο σε πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις άπαξ και τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
2) Ταυτόχρονα ο στόχος της κίνησης αυτής, της μείωσης των εντόκων γραμματίων είναι να στραφούν οι επενδυτές σε πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις που φέρουν καλύτερο επιτόκιο.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πριν χρόνια από τα 15 δισεκ. που ήταν το ύψος των εντόκων κατείχαν 7-8 δισεκ. και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 1,5 με 1,8 δισεκ.

Αλλάζει ο σχεδιασμός και για το 2020

Το ελληνικό δημόσιο με την επανέκδοση – re opening – του 10ετούς ομολόγου ουσιαστικά μετέφερε το σχέδιο έκδοσης από το 2020 τον Οκτώβριο του 2019 καθώς θεωρήθηκε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα ρευστότητας ικανό να μην ξαναβγεί στις αγορές για χρόνια.
Ωστόσο η παρουσία της Ελλάδος στις αγορές είναι σημαντική ειδικά η Ελλάδα που είχε μείνει για χρόνια εκτός αγορών και θέλει να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Για το 2020 οι εκδόσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 ή 7 δισεκ. συνολικά ενώ από τις αρχές του 2020 θα επανεξεταστεί πιθανή επαναγορά των ομολόγων του PSI+ ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ.
Πρόσφατα βολιδοσκοπήθηκαν τα αμερικανικά funds και αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και το ενδιαφέρον… δεν ήταν ζωηρό καθώς χρησιμοποιούνται οι ελληνικοί τίτλοι για αντιστάθμιση κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης