Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών – Αύριο 10/10 οι ανακοινώσεις της Vestager

Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών – Αύριο 10/10 οι ανακοινώσεις της Vestager
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager θα βρίσκεται αύριο 10/10 στην Αθήνα
Το APS Ηρακλής αποτελεί γεγονός και αύριο 10 Οκτωβρίου 2019  το πρωί θα ανακοινωθούν από τις Βρυξέλλες οι λεπτομέρειες του νέου πλαισίου που θα αποτελεί τη συλλογική λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Πιθανότατα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από την ίδια την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία άλλωστε αύριο 10/10 έρχεται στην Αθήνα.
Οι λεπτομέρειες που αφορούν το σχέδιο έχουν κλειδώσει και εκτιμάται πως η ανακοίνωση θα επισπεύσει τις ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων δίνοντάς τους μάλιστα την ευχέρεια να κινηθούν παράλληλα με τις συμφωνίες τιτλοποιήσεων.
Στο APS θα ενταχθούν οι τράπεζες σταδιακά και θα έχει δυναμικό χαρακτήρα.
Κάθε τιτλοποίηση θα είναι διαφορετική και κάθε τράπεζα θα έχει το υποσύνολό της μέσα στο σχήμα του APS.
Τα δάνεια θα τεστάρονται και θα λαμβάνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου στην πράξη θα επιβεβαιωθεί πως οι ανησυχίες των πιστωτικών ιδρυμάτων υπήρξαν μάλλον υπερβολικές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις  πάντως το γεγονός πως σαν σχέδιο το APS θα είναι αυτό που θα έχει και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά – η Ιταλία και η Ισπανία έκαναν τον κύκλο τους- εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Έτσι η Ελληνική Κεφαλαιαγορά από αυτήν την άποψη έχει τη δυνατότητα να περάσει σε ένα άλλο στάδιο.
Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αξιολογείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο ΒΒ-.
Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν από την Ελλάδα συνέχεια και υπ’ αυτήν την έννοια το Υπουργείο ήδη ετοιμάζει τον Ηρακλή ΙΙ.
Για την Ευρωπαϊκή Εποπτεία τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αποτελούν μείζον θέμα σε ότι αφορά την τραπεζική ενοποίηση και υπ’ αυτήν την έννοια θα στηριχθεί με κάθε τρόπο η προσπάθεια μείωσής τους από τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα αποτελεί το κράτος εκείνο με το μεγαλύτερο ποσοστό ΝPEs όπως πιστοποίησε σήμερα η ΕΚΤ με την τελευταία της σχετική έκθεση.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Ηρακλής

1)Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το σχέδιο Ηρακλής.
2)Οι τράπεζες θα μπορέσουν να τιτλοποιήσουν χαρτοφυλάκια ΝPEs αξίας έως 30 δισεκ.
3)Θα εκδοθούν ειδών ομόλογα, senior, Mezzanine και Junior. Senior bonds επί NPEs, αξίας 30 δισεκ. ευρώ  αντιστοιχούν σε 9-10 δισεκ.  ευρώ κύρια ομόλογα
4)Οι τιτλοποιήσεις και ειδικά τα Senior bonds θα φέρουν βαθμολογία ΒΒ- όσo και το rating της χώρας.
Η Ιταλία  διέθετε investment grade η Ελλάδα όχι γι' αυτό και υπό κανονικές συνθήκες τα συγκεκριμένα ομόλογα θα θεωρούντο "σκουπίδια".
Παρ΄ ότι στην Ιταλία οι όροι χαρακτηρίστηκαν καλύτεροι η Ελλάδα με το σχέδιο Ηρακλής καταφέρνει και διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ πιο βελτιωμένο από εκείνο της Ιταλίας.
5)Υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνον τα αρτιότερης ποιότητας ΝPEs.
Π.χ. δάνεια παγωμένα επί μακρόν  δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής
6)Η πληρωμή της προμήθειας  από την πλευρά των τραπεζών που αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα – και σημείο τριβών και διαφωνιών –  στο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπεται πως πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά για όλη της διάρκεια της ζωής του τίτλου που έχει εκδοθεί.
7)Ωστόσο εξετάζεται η λύση να μειωθεί ο κίνδυνος για τις τράπεζες και να μην καταβάλουν στην πραγματικότητα το σύνολο της προμήθειας εφάπαξ. Ωστόσο θα πρέπει να τη λογιστικοποιήσουν προκαταβολικά και να την εμφανίσουν στο σύνολό της από την πρώτη χρήση.
Π.χ. εάν μια τράπεζα πρέπει να πληρώνει 50 εκατ προμήθεια τον χρόνο, για 5 χρόνια δηλαδή 250 εκατ. στο σύνολο αυτή η προμήθεια θα  επιμερίζεται κατά έτος (50 εκατ. ευρώ). Ομως θα παρουσιάζεται στον ισολογισμό της τράπεζας από το πρώτο έτος στο σύνολό της (250 εκατ. ευρώ.
8)Η προμήθεια στηρίζεται στο επιτόκιο του ελληνικού CDS Credit Default Swaps και θα διαμορφώνεται στο  1,75% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS.
9)Στο σχέδιο Ηρακλής θα συμμετάσχουν, Πειραιώς, Eurobank, η Εθνική όλες κατ' αρχήν με μικρή τιτλοποίηση γιατί οι τράπεζες επιθυμούν  να αξιολογήσουν την επίδραση στα κεφάλαιά τους ενώ η Alpha bank είναι ασαφές τι θέλει να πράξει.
Κάποιοι λένε ότι θα υιοθετήσει το σχέδιο Ηρακλής κάποιοι άλλοι ότι θέλει να  προσαρμόσει την πρόταση της ΤτΕ η οποία πάντως  απορρίφθηκε από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης