Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Fed για τη μείωση επιτοκίων - Ισχυρό το πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο

tags :
Διχασμένη η Fed για τη μείωση επιτοκίων - Ισχυρό το πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο
Αντίθετα με νέες μειώσεις επιτοκίων δηλώνουν αρκετά μέλη της διοίκησης της Fed
Λιγότερο επιθετικά απ’ όσο θα ήθελαν οι αγορές είναι αρκετά μέλη της διοίκησης της Fed αναφορικά με τη μείωση επιτοκίων, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας (17-18/09/2019) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση η Fed προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 1,75% - 2%.
Τα πρακτικά δείχνουν ότι η διοίκηση της Fed παραμένει διχασμένη αναφορικά με τα επιτόκια αλλά και τη μελλοντική νομισματική πολιτική, με αρκετά από τα μέλη της να τονίζουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με πολύ προσεκτικό ρυθμό, ώστε να μην πλήξουν την οικονομία.
Τόνισα, επίσης, ότι έχει καλλιεργηθεί υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές για νέες μειώσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρησή τους, εάν τελικά η Fed δεν «ικανοποιήσει» αυτήν την απαίτηση.
Αυτή τη στιγμή οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη μία ακόμη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Οκτώβριο αλλά και μερικές ακόμη εντός του 2020.
«Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η παρεξήγηση πιθανώς να πρέπει η διοίκηση να επικοινωνήσει καλύτερα τις προθέσεις της στις αγορές», τονίζεται στα πρακτικά.
Σημειώνεται ότι πέντε μέλη της Fed τάσσονται κατά μίας νέας μείωσης επιτοκίων το επόμενο διάστημα, ενώ τρία μέλη της τράπεζας διαφώνησαν με την απόφαση για τη μείωση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2019.
Οι Eric Rosenberg (Fed Βοστόνης) και Esther George (Fed Κάνσας) τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων, ενώ ο James Bullard (μέλος της διοίκησης) τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης (και όχι κατά 25 που ήταν η τελική απόφαση).
Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνεί όλο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα αποτελέσει παράγοντα που θα πλήξει την αμερικανική οικονομία, καθώς «οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις και οι εξελίξεις στις εκτός ΗΠΑ οικονομίες φαίνεται ότι μπορούν να ασκήσουν αρνητική επίδραση στην αμερικανική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης