Politico: Η στρατηγική Trump απέναντι στους Δημοκρατικούς - Eλάχιστη συνεργασία και μέγιστη αντιπαράθεση

Politico: Η στρατηγική Trump απέναντι στους Δημοκρατικούς - Eλάχιστη συνεργασία και μέγιστη αντιπαράθεση
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο αν οι Δημοκρατικοί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις ακραίες τακτικές αντιπαράθεσης που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Trump, σχολιάζει το Politico
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο αν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi και η κοινοβουλευτική της ομάδα στο ίδιο νομοθετικό σώμα, έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις ακραίες τακτικές αντιπαράθεσης που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Trump, σχολιάζει το Politico.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος στην Ουάσινγκτον  όταν ο Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου P. Sipoloni επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζοντας την έρευνα για την παραπομπή του Trump ως «παράνομη» και «επικίνδυνη», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με μία έρευνα για την οποία θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο Trump, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την παραπομπή του, που έχουν ενεργοποιήσει οι ίδιοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στο επίκεντρο της έρευνας αυτής, βρίσκεται η εξακρίβωση για το αν ο πρόεδρος Trump καταχράστηκε την εξουσία που έχει στο πλαίσιο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του και μέσω της άσκησης πίεσης στην Ουκρανία για την διερεύνηση των δραστηριοτήτων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ J. Biden, που αξιολογείται από τους Δημοκρατικούς ως μία παρέμβαση ξένου παράγοντα στις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Οι Δημοκρατικοί πρέπει να μείνουν πειθαρχημένοι και προσκολλημένοι στην ρητορική [που μας εκφράζει]» δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής J. Conoly.
«Η στρατηγική των Ρεπουμπλικάνων για διαρκείς επιθέσεις και παρακώλυση είναι ουσιαστικά αντιπαραγωγική και ειλικρινά τους θέτει όλο και περισσότερο σε έναν όλο και μεγαλύτερο νομικό κίνδυνο.
Όχι μόνο τον πρόεδρο, αλλά και τους υποτακτικούς του», παρατήρησε ο ίδιος.
Ωστόσο, η συνολική επιθετική στάση του προέδρου Trump (ένα μείγμα νομικών, πολιτικών και φραστικών προσωπικών επιθέσεων, με μερικές από τις οποίες να είναι λογικές κι άλλες να έχουν απλά κομπασμό) εξελίσσεται σε μία πραγματική πρόκληση για τους Δημοκρατικούς.
Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί βουλευτές αναζητούν ακόμη τρόπους αντίδρασης απέναντι σε έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αναγνωρίζει ελάχιστα, αν όχι καθόλου όρια στην συμπεριφορά και την ρητορική του.
Ο πρόεδρος Trump από την άλλη μεριά, εδώ και πολύ καιρό αντιστέκεται στις έρευνες των Δημοκρατικών, συνήθως, περιφρονώντας τις κλήσεις που έχουν εκδώσει οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση εγγράφων, αλλά και για τις καταθέσεις μαρτύρων, δίνοντας έμφαση με τον τρόπο αυτό στις εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν αναφορικά με την άσκηση ουσιαστικής κοινοβουλευτικής εποπτείας από το Κογκρέσο.
Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έρευνας τους, επιταχύνοντας τις διερευνητικές διαδικασίες για την παραπομπή του Trump, ο ίδιος δεν έχει δώσει κάποια σημάδια αλλαγής της επιθετικής τακτικής του, δρομολογώντας μία βέβαιη συνταγματική σύγκρουση, μεγάλης πολιτικής έντασης.
Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, πιστεύουν πως η υπόθεση που χτίζουν κατά του προέδρου Trump γύρω από το σκάνδαλο της Ουκρανίας, αυτή την φορά, είναι αδιάσειστη, ένα γεγονός που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης ενισχύεται όχι μόνο από τις κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεις, αλλά κι από τα σχόλια που κάνει ο πρόεδρος Trump από τον Λευκό Οίκο.
«Βλέπετε ότι όταν στάθηκε εκεί έξω και προσπάθησε να πει, ότι όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Κίνα θα έπρεπε να διερευνήσει τους Biden», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής J. Yiarmuth.
«Δε νομίζω ότι μπορεί να τεθεί κάποια ερώτηση. Τον έχουμε σε αυτό το σημείο [τον πρόεδρο Trump] να προσπαθεί να ξεφύγει», παρατήρησε ο ίδιος.
Η απόδειξη βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται ραγδαία υπέρ της παραπομπής του.
Δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες (The Washington Post, Quinnipiac) έδειξαν μία σημαντική αύξηση της υποστήριξης της κοινής γνώμης υπέρ της παραπομπής, συμπεριλαμβανομένων κι ανεξάρτητων ψηφοφόρων, αλλά και Ρεπουμπλικάνων, με την πλειοψηφία να είναι υπέρ της έρευνας για την παραπομπή που άρχισαν οι Δημοκρατικοί.
«Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις έχουμε διατηρήσει την δυναμική», είπε ο Yiarmuth.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν ότι για χρόνια απέτυχαν να καθηλώσουν τον Trump.
Για κάθε σκάνδαλο (ενδεχόμενου) τερματισμού της προεδρίας του, από τα ευρήματα του πορίσματος Mueller, μέχρι τις μυστικές πληρωμές μιας πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών κι ενός μοντέλου του Playboy, αλλά και τις πολλαπλές καταγγελίες για κινήσεις (προσωπικού συμφέροντος) το δημόσιο αίσθημα για τον ίδιο, άλλαξε ελάχιστα.
«Δεν είναι το ότι είναι δύσκολο να εκπέμψεις ένα μήνυμα εναντίον του Trump» δήλωσε ένας βοηθός των Δημοκρατικών.
«Το δύσκολο είναι ότι είναι ο πρόεδρος κι ότι λέει γίνεται πρωτοσέλιδο. Αυτό είναι το δύσκολο», παρατήρησε ο ίδιος.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS