Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευθεία απειλή Erdogan σε ΕΕ: Θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν χαρακτηρίσετε «εισβολή» την επιχείρηση στη Συρία

Ευθεία απειλή Erdogan σε ΕΕ: Θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν χαρακτηρίσετε «εισβολή» την επιχείρηση στη Συρία
Ο Erdogan απείλησε την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων
Ευθείες απειλές προς την ΕΕ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.
Συγκεκριμένα, ο Erdogan απείλησε «ανοιχτά» την ΕΕ με 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν η τουρκική «επιχείρηση» στη Συρία χαρακτηριστεί «εισβολή».
«Η ύπαρξη σας βασίζεται σε ψέματα, θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας.
Εάν αποκαλέσετε την επιχείρηση στη Συρία "εισβολή" η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολη...
Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες» είπε ο Erdogan.

Image

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Erdogan επιτέθηκε στην ΕΕ λέγοντας ότι ποτέ δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη καθώς έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ «από το 1963 η ΕΕ λέει στην Τουρκία ότι θα γίνει μέλος».
Μάλιστα σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η ΕΕ δεν θα καταβάλλει 3 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε, αλ΄λα η Τουρκία ξόδεψε 40 δισ. δολ. χωρίς να λάβει τίποτα από την Ευρώπη».
Ο ίδιος στην προσπάθεια του να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία είναι κατά των Κούρδων, υποστήριξε «φιλοξενούμε 300.000 Κούρδους από Κομπάνι της Συρίας».
Ωστόσο, ο Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά άλλων γειτονικών κρατών περιοχών για τη στάση τους.
Όπως δήλωσε, η επιχείρηση της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη όταν ασκεί κριτική στην τουρκική επιχείρηση.
«Ποιος έφερε την Υεμένη στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα;» διερωτήθηκε και συνέχισε «η Αίγυπτος δεν μπορεί να ασκεί κριτική.
Είναι δολοφόνος της δημοκρατίας στη χώρα της».

Erdogan: Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει παρουσία στην ΒΑ Συρία

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας για αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan εγγυάται ότι οι τζιχαντιστές δεν θα έχουν παρουσία στην ΒΑ Συρία αφότου η Τουρκία ολοκληρώσει τις επιθέσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι φυλακισμένοι του ΙSIS θα παραμείνουν στη φυλακή, ενώ όσοι έγιναν δεκτοί από τις χώρες τους θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η προειδοποίηση από Κομισιόν

Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ότι η Άγκυρα «πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση» στα βόρεια τμήματα της Συρίας.
«Δεν θα λειτουργήσει.
Και αν η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει "ζώνη ασφαλείας", μην περιμένει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σε σημερινή ανακοίνωση των 28 κρατών - μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι η τουρκική επιχείρηση αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Σε νέα παρέμβαση της σήμερα και πριν την απειλή Erdogan για άνοιγμα των συνόρων, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
«Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (...) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης