Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Guardian: Η μεγάλη ευκαιρία του Putin στη Μέση Ανατολή - Πώς εξυπηρετεί τον Ρώσο πρόεδρο η τουρκική εισβολή στη Συρία

Guardian: Η μεγάλη ευκαιρία του Putin στη Μέση Ανατολή - Πώς εξυπηρετεί τον Ρώσο πρόεδρο η τουρκική εισβολή στη Συρία
Ο Putin μπορεί να κάνει την «συμφωνία του αιώνα» στη Συρία, τώρα που αποχωρούν οι ΗΠΑ
Ο Putin ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να κάνει την «συμφωνία του αιώνα» στη Συρία τώρα που οι ΗΠΑ αποχωρούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία άρχισε να οργανώνει «συνομιλίες συμφιλίωσης» μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, κάτι που θα ήταν μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, δεδομένου ότι η θέση του προέδρου Erdogan εδώ και πολύ καιρό είναι ότι η Άγκυρα δεν θα διαπραγματευτεί με τη Δαμασκό, όσο ο Assad είναι στην εξουσία.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ S. Lavrov δήλωσε ότι «η Μόσχα θα ζητήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας».
Το TASS της Ρωσίας επιβεβαίωσε επίσης την πρωτοβουλία, καθιστώντας την πρώτη σημαντική προσπάθεια να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι, δεδομένου ότι η Άγκυρα διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Δαμασκό το 2012.
Η Τουρκία θα μπορούσε πράγματι να το κάνει δεδομένου ότι έχει τελικά φτάσει στη Συρία με την επί μακρόν προγραμματισμένη επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας κατά μήκος των συνόρων της βόρειας Συρίας.
Προηγουμένως, η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι θα αφορούσε μόνο τη Δαμασκό, εάν είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση του Assad από το αξίωμα. Αλλά με τα αμερικανικά στρατεύματα τώρα σε μεγάλο βαθμό εκτός, και με τον Trump να ισχυρίζεται ότι θέλει να φέρει όλα τα στρατεύματα στις ΗΠΑ και να αφήσει τις περιφερειακές δυνάμεις να επιλύσουν τα ζητήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής των κρατουμένων ISIS στη ΒΑ Συρία, οι τελικοί διαπραγματευτές που παραμένουν είναι ο Putin και ο Erdogan.
«Θα επιμείνουμε στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο χωρών και θα προωθήσουμε τις επαφές μεταξύ της Δαμασκού και των κουρδικών οργανώσεων που αποκηρύσσουν τον εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές μεθόδους», είπε ο Lavrov.
Σε μια έκθεση την περασμένη Πέμπτη (3/10) σε μάχες εδάφους μεταξύ των δυνάμεων YPG / SDF και των «ανταρτών» που υποστηρίζονται από την Τουρκία - υποστηριζόμενων και από τα τουρκικά στρατεύματα - ο Guardian σημείωσε επίσης μια πιθανή συμφωνία του Putin ως «deal ου αιώνα», που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία και θα σηματοδοσήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.
Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σκηνή, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα αποδεκτό status quo, το οποίο χωρίς αμφιβολία θα περιλάμβανε εκ νέου τους Κούρδους που έρχονταν στη Δαμασκό, αλλά με πολύ λιγότερη αυτονομία και με σημαντικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Τουρκία.
Με απλά λόγια, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Putin, ο οποίος επιδιώκει την επιρροή της Ρωσίας σε όλη τη Μέση Ανατολή, θα δει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτό που για τους Κούρδους αποτελεί προδοσία του Trump:,τον οδυνηρό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στο όνομα της μάχης κατά του ISIS.
Το μάθημα είναι σαφές: όταν έρθει η κρίση, δεν θα σας στηρίξουν οι ΗΠΑ, αλλά ο Putin.
Τα σχόλια του Lavrov ήταν ξεκάθαρα: «Εδώ και χρόνια έχουμε προειδοποιήσει για τον ακραίο κίνδυνο του πειράματος που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί, προσπαθώντας να τοποθετήσουν τους Κούρδους και τις Αραβικές φυλές τον έναν ενάντια στον άλλο με κάθε δυνατό τρόπο. Προειδοποιούσαμε να μην παίζουμε με την κάρτα των Κούρδων».
Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης των εκπαιδευμένων και οπλισμένων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Mazlum Abdi, δήλωσε απλώς ότι: «Σκεφτόμαστε μια εταιρική σχέση με τον πρόεδρο της Συρίας Assad, με στόχο την καταπολέμηση των τουρκικών δυνάμεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει τέτοιου είδους συνομιλίες εδώ και χρόνια, καθιστώντας την «προδοσία του Trump» πολύ χειρότερη, δεδομένου του ότι η τουρκική εισβολή δεν έδωσε χρόνο στους Κούρδους για την κρίσιμη επιλογή συντονισμού άμυνας του Συριακού Στρατού ή την επιδίωξη μιας συμφωνίας συμφιλίωσης με τον Assad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης