Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Από απερχόμενος, επερχόμενος πρωθυπουργός ο Costa με κυβέρνηση αδύναμα αυτοδύναμη

Πορτογαλία: Από απερχόμενος, επερχόμενος πρωθυπουργός ο Costa με κυβέρνηση αδύναμα αυτοδύναμη
Οι κάλπες του έδωσαν 36,65% των ψήφων και τουλάχιστον 106 έδρες, έναντι 86 στην προηγούμενη Βουλή, αλλά δεν θα έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 230
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, νικητής των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, στις οποίες όμως δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να κυβερνήσει μόνος, χωρίς επίσημη συμφωνία με τους συμμάχους του από την αριστερά, αλλά διαπραγματευόμενος μαζί τους κατά περίπτωση.
Όταν ανήλθε στην εξουσία το 2015, ο Σοσιαλιστής Antonio Costa υπέγραψε γραπτές συμφωνίες με τα κόμματα της αριστεράς τα οποία είχε ανάγκη προκειμένου να σχηματίσει πλειοψηφία: το Μπλοκ της αριστεράς, που διατηρεί τις 19 έδρες του, και τον συνασπισμό κομμουνιστών-πρασίνων, που υποχώρησε από τις 17 στις 12 έδρες.
Είτε ο ένας είτε ο άλλος από αυτούς τους συμμάχους θα του αρκούσε αυτή τη φορά προκειμένου να φθάσει την πλειοψηφία των 116 εδρών.
Έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους αυτούς, «συνάγεται σαφώς πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς όλα τα κόμματα κατέδειξαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν σε άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας», υπογράμμισε το PS, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση χθες βράδυ.
Τα κόμματα της αριστεράς κατέδειξαν την πρόθεσή τους να «θέσουν σε εφαρμογή έναν μόνιμο διάλογο καθ΄όλη τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου για να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να προχωρήσουμε στην προκαταρκτική εξέταση του προϋπολογισμού και άλλων βασικών πολιτικών θεμάτων», εξήγησε ο Costa.
Το Μπλοκ της αριστεράς, που είχε επαναβεβαιώσει ότι διατίθεται να «διαπραγματευθεί μέτρα που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης», είχε θέσει ως όρο την αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας που είχε εγκρίνει η δεξιά όταν η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει σε διεθνή οικονομικό δανεισμό το 2011.
Όμως ο Κόστα έκρινε πως η αναθεώρηση αυτή δεν αποτελεί «προτεραιότητα».
Πρώτη δύναμη στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο, το PS κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 36,65% των ψήφων και τουλάχιστον 106 έδρες, έναντι 86 στην προηγούμενη Βουλή, αλλά δεν θα έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 230 εδρών.
Αν χρειαστεί σε ορισμένες ψηφοφορίες, ο Κόστα θα μπορούσε να αρκεστεί στην αποχή της υπόλοιπης αριστεράς καθώς η κοινοβουλευτική του ομάδα από μόνη της είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της δεξιάς.
Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την κατανομή των τεσσάρων εδρών που αντιστοιχούν σε εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού. Το PS θα μπορέσει στη συνέχεια να ανακοινώσει την κυβέρνησή του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης