Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Δεν έχουν φανεί ακόμη σε πλήρη έκταση οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Δεν έχουν φανεί ακόμη σε πλήρη έκταση οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook
Παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των τουριστών που έφερνε στην Ελλάδα η Thomas Cook, σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο
Οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook δεν έχουν φανεί ακόμα σε πλήρη  έκταση στην ελληνική οικονομία και στην «ραχοκοκαλιά» της τουριστικής βιομηχανίας, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνδεθεί με τα δίκτυα του δεύτερου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών στον κόσμο, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),  Γ. Ρέτσος
Ο κ. Ρέτσος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πρόκειται για ζήτημα συστημικό που επηρεάζει ευρύτερα την ελληνική οικονομία.
Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι στον διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία για την «επούλωση των πληγών» των επιχειρήσεων που είχαν συνεργασία με τον Τhomas Cook, «δεν ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα εις βάρος των φορολογουμένων».
Όπως σημειώνει «δεν ζητήσαμε να επιδοτηθούμε από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου», «ποτέ δεν ζητήσαμε να πάρουμε χρήματα, τα οποία δεν θα πληρώνονταν από την εταιρία που πτώχευσε.
Αντίθετα ζητήσαμε μια παρέμβαση απαλλαγής της καταβολής του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που δεν θα εισέπρατταν ποτέ οι τουριστικές επιχειρήσεις».
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία από την παύση των εργασιών του Thomas Cook, ο κ. Ρέτσος επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα είναι συστημικό, γεγονός που εντείνεται από τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η πτώχευση του διοργανωτή ταξιδιών, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι το πλέον παραγωγικό για την τουριστική βιομηχανία.
 Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, αυτό και μόνο γεννάει προβληματισμό, αν τελικά οι επιχειρήσεις που είχαν "έκθεση" στην Thomas Cook, θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προς τους προμηθευτές κλπ.
«Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού για την οικονομία (είναι από 2,1 έως 2,5), αυτό δυνητικά θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ζημιά για την ελληνική οικονομία, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα», εκτιμά.
Ακόμη, ο κ. Ρέτσος, αναφερόμενος στις συνέπειες της πτώχευσης, δίνει έμφαση και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, αλλά και στο τι θα γίνει παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, τους εκσυγχρονισμούς των μονάδων και αν τελικά θα υπάρχει δυνατότητα για υλοποίησή τους, ενώ από το μικροσκόπιο του ΣΕΤΕ περνάνε και οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό, και αν αυτές, με αφορμή το λουκέτο του Thomas Cook, θα περάσουν την κόκκινη γραμμή.
Για το σκέλος του δανεισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι υπάρχει επικοινωνία με την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών για να διαπιστωθεί η έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ ανοιχτά παραμένει για τον ΣΕΤΕ και το ζήτημα του κλεισίματος των ισολογισμών των εν λόγω τουριστικών επιχειρήσεων την εφετινή χρονιά, με κύριο αίτημα προς την ΑΑΔΕ να αφαιρεθούν από το συνολικό τζίρο τους τα ανείσπρακτα ποσά.
Όπως εξηγεί, στο παρελθόν έχει υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση μέσω ΠΟΛ και χωρίς δικαστική απόφαση.
Για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, μετά το λουκέτο της Thomas Cook, ο κ. Ρέτσος τονίζει πως δεν είναι άλλο από το στοίχημα που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλο από αυτό της έμφασης στην ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που περνάει μέσα από την διαχείριση των προορισμών.
 «Η πρόκληση για τον τομέα δεν είναι πως τα 33 εκατομμύρια θα γίνουν 35 ή 40, αλλά πως θα ωριμάσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Πως δηλαδή θα βελτιωθούν οι υποδομές των προορισμών και πως ο κλάδος συνολικά θα στρέψει το βλέμμα στις διεθνείς τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής», τονίζει ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Σημαντική παράμετρος παραμένει και σε τι ποσοστό θα αναπληρωθεί το νούμερο των τουριστών που έφερνε στην Ελλάδα η Thomas Cook, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να αναφέρει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό θα καλυφτεί σε ποσοστό 100% από άλλους «τουρ οπερέιτορς», αλλά ούτε ότι αυτό θα γίνει απαραίτητα με τις τιμές της Thomas Cook.
Κατά τον ίδιο, «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πίεση για χαμηλότερη τιμή.
Ακόμα και ο ίδιος αριθμός τουριστών να έλθει, τα έσοδα θα είναι μικρότερα για την ελληνική οικονομία».
Παράλληλα, σημειώνει πως παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των τουριστών που έφερνε στην Ελλάδα η Thomas Cook.
Σύμφωνα με κ. Ρέτσο, από τις αγορές της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας οι τουρίστες ανέρχονται σε 1,2 εκατ. , ενώ παράλληλα διακινούσε κόσμο και από 11 επιπλέον χώρες.
 «Δεν μπορεί o αριθμός των τουριστών που έφταναν στην Ελλάδα μέσω του Thomas Cook να έφταναν τα 2,5 εκατομμύρια, αλλά δε μπορούμε να μιλάμε και για 1 εκατομμύριο επισκέπτες», συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης